Nyhetssammandrag söndag 1 januari 2023

Publicerad 2023-01-01

M-topp anställs på SD-kansli, två kvinnor döms för koppleri, S-politiker får 15 000 i månaden i löneförhöjning, Försäkringskassan kräver kvinna på åtta miljoner och Moskvas chefsrabbin Pinchas Goldschmid hävdar att judar nu måste lämna Ryssland.

M-topp gör comeback – på SD-kansliet. Moderatpolitikern Torbjörn Tegnhammar avgick som oppositionsledare i Malmö i augusti 2021 efter anklagelser om olämpligt beteende mot flera kvinnor.
Nu har han fått ett nytt jobb – som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i region Skåne, skriver Dagens Nyheter.
Tegnhammars uppmärksammande M-sorti har tagits med i kalkylen, säger SD-regionrådet Niclas Nilsson.
– Vi har ju diskuterat frågan. Han ska inte vara politiker hos oss, han ska vara tjänsteman, och vi tycker det är värt att ge honom en chans och se hur det fungerar.

Två kvinnor döms för koppleri. Två kvinnor dömdes i Örebro tingsrätt för koppleri under fredagen, rapporterar SVT Örebro.
Den ena kvinnan har enligt domstolen främjat och ekonomiskt utnyttjat minst 45 personer till att ha sex mot betalning, på olika platser i landet och döms för grovt koppleri till två och ett halv års fängelse.
Den andra kvinnan döms för att hyrt ut sin bostad för prostitution. Hon sa i rätten att hon inte visste vad bostaden användes till, men tingsrätten ansåg att chattar som presenterades som bevis visade att hon visste vad som pågick.

Politiker i Gällivare höjer sina löner. Efter nyår väntas en höjning av politikerarvodena i Gällivare som beräknas kosta skattebetalarna ytterligare drygt 600 000 kronor per år, skriver NSD.
Det beror på att basbeloppet som politikerarvodena beräknas utifrån höjs. Därutöver ska fler politiker i nämnder och bolagsstyrelser arvoderas.
För kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Birgitta Larsson, höjs arvodet från 54 740 till 70 585 kronor i månaden.
Det gör att hon hamnar i mittenskiktet i norrbottnisk jämförelse, skriver NSD.
Partikamraten Ulf Normark rasar.
– Det är en ren chockhöjning de gör och jag kommer aldrig gå med på det, jag skäms som socialdemokrat säger han till NSD.

En kvinna i Köpings kommun krävs på cirka åtta miljoner kronor av Försäkringskassan, rapporterar BBL/AT.
Det är efter en granskning som myndigheten kommit fram till att kvinnan – som är i 50-årsåldern – fått för mycket i assistansersättning under en längre tid.
Enligt Försäkringskassan har kvinnan felaktigt fått assistans motsvarande 20 timmar i veckan för att bland annat sköta sina sysslor och sin hygien. Myndigheten bedömer att kvinnans rätt till assistansen upphörde långt tillbaka i tiden – och kräver därför tillbaka pengarna.

Chefsrabbinen: Judar måste lämna Ryssland. Moskvas chefsrabbin Pinchas Goldschmid har flytt Ryssland och lever i exil efter att ha vägrat stödja den ryska invasionen.
Nu uppmanar han andra judar att lämna landet:
– Vi ser en stigande antisemitism medan Ryssland går tillbaka till en ny typ av Sovjetunionen, och steg för steg faller järnridån igen. Det är därför jag tror att det bästa alternativet för ryska judar är att lämna, säger han till The Guardian.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.