Nyhetssammandrag måndag 2 januari 2023

Publicerad 2023-01-02

Gävlebocken överlevde december, föräldrapar döms till fängelse för att ha gift bort sin dotter, Polisen uppgav felaktigt att kvinna dött, nu ska alla Sveriges katter registreras och New York blir sjätte delstat i USA att tillåta kompostering av människokroppar.

Gävlebocken överlevde december.  Nu ska bocken monteras ned – och eldas upp på annan plats, rapporterar P4 Gävleborg.
– Halmen går till en värmestation där vi använder den. Den blir värme till Gävleborna, säger bockens talesperson Anna-Karin Niemann till P4.
Att halmbocken klarar sig från brandattentat är mer ovanligt än vanligt – i över hälften av gångerna har den antingen tänts på eller vandaliserats. Sist bocken brändes ned var 2021, då av en man i 40-årsåldern.
På grund av risken för vandalisering är bocken bevakad dygnet runt, bland annat av kameror.  År 2022 valde arrangörerna att uppföra bocken på en ny plats i centrala Gävle, och den mottogs av en rekordstor publik under invigningen.

Föräldrapar döms till fängelse för att ha gift bort sin dotter.  En man och en kvinna har dömts till fängelse för barnäktenskapsbrott efter att ha tillåtit sin minderåriga dotter att ingå äktenskap, skriver Hallandsposten.
Föräldraparet, som bor i Falkenberg, åtalades tidigare i höstas efter misstankar om att de tillåtit dottern ingå ett äktenskap eller äktenskapsliknande förhållande i samband med en fest i ett annat land i våras.
Händelsen uppmärksammades tack vare att flickans skola gjorde en orosanmälan.
Domstolen har nu beslutat att döma båda föräldrarna till ett års fängelse samt skadestånd på totalt 60 000 kronor till dottern.

Polisen uppgav felaktigt att kvinna dött. Polisen i Malmö uppgav på nyårsnatten att en kvinna som räddats från en lägenhetsbrand hade avlidit. Kvinnan var dock vid liv, rapporterar P4 Malmöhus.
”Polisen har varit i kontakt med anhöriga och ber om ursäkt för det inträffade”, enligt sin hemsida.
Vidare skriver man att Polisen nu ”ser över sina rutiner tillsammans med samverkande myndigheter för att säkerställa att det inte inträffar igen”.

 Nu ska alla Sveriges katter registreras, för att göra det lättare att hitta bortsprungna katter och höja kattens status som husdjur.
Den 1 januari 2023 trädde en lagändring i kraft som innebär inrättandet av ett kattregister. Idag öppnas Jordbruksverkets e-tjänst för att registrera katter.
För att registrera katten hos Jordbruksverket behöver den ha en godkänd id-märkning, antingen med chip eller med tatuering. Registreringen kostar 40 kronor om den görs digitalt, 100 kronor om man gör det via blankett.
Den som har katter utanför hushållet eller i kommersiellt syfte ska registrera anläggningen där djuren hålls.
Kattungar ska vara märkta och registrerade innan de är fyra månader gamla. Ålderstigna katter, som är födda tidigare än den 1 januari 2008, behöver inte märkas.
De som redan har registrerat sina katter vid frivilliga register undantas inte de nya reglerna, de måste göra om processen i Jordbruksverkets system.

New York blir sjätte delstat i USA att tillåta kompostering av människokroppar.
Metoden godkändes i Washington 2019 och efter det har fler delstater följt efter.  Nu har demokraternas guvernör Kathy Hochul har undertecknat lagen som tillåter begravningsmetoden.
Den går ut på att kroppen placeras i en behållare med träflis, alfalfa och annat växtmaterial.
Processen är klar inom någon månad och resulterar i omkring en kubikmeter kompostjord, som kan användas till plantering eller jordförbättring.
Godkännandet välkomnas av begravningsplatsen Greensprings Natural Cemetery Preserve i centrala New York, som förespråkar ”gröna” begravningar. Metoden spås bli populär bland miljövänner.
Katolska kyrkan är inte lika positiv. ”Mänskliga kroppar är inte hushållsavfall och vi tror inte att processen uppfyller kraven på värdig behandling av våra jordiska kvarlevor”, skriver Dennis Proust som företräder delstatens biskopar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.