Nyhetssammandrag onsdag 4 januari 2023

Publicerad 2023-01-04

Poliser i hela landet börjar bära kroppskameror, äldre kvinna körde mot trafiken, man åtalas efter att ha huggit ihjäl hund, fyra ton narkotika beslagtaget på Arabiska havet, två iranska tonåringar dömda till döden, Polens premiärminister för dödsstraff och oskyldig man pekades felaktigt ut av AI-verktyg.

Poliser i hela landet börjar bära kroppskameror. Ökad trygghet och bättre utredningsmöjligheter är två av anledningarna till varför poliser i yttre tjänst ska utrustas med kroppskameror under 2023, rapporterar SVT.
Kroppskameror har tidigare testats i begränsad omfattning. Nu ska de införas brett över hela landet.
Polisen i Eskilstuna är bland de första att få den nya tekniken och det rör sig om en ny variant av kamera som ska göra det lättare för den enskilde polisen, menar gruppchef Conny Östberg.
– Nu är kameran kopplad till en server och sparar inte filmen på ett minneskort som förut. Det innebär att det blir en lättare praktisk hantering av materialet, säger han till SVT.
När polisen ska ut i tjänst kvitteras en kamera ut via det egna behörighetskortet och när passet är slut sätter man tillbaka kameran där man tog den. Polisen som filmade får själv aldrig tillgång till materialet.
– Det filmade materialet blir sedan tillgängligt för en utredare eller förundersökningsledare om det kan komma till användning. Då tankas det direkt in i utredningen så att säga, säger Conny Östberg.

En kvinna i 80-årsåldern stoppades efter att ha kört mot färdriktningen.
Sent under måndagskvällen fick polisen in rapporter om att en bil körde mot trafiken i höjd med Börringe på E65 och när de kom till platsen hade kvinnan redan stoppats av en ledig polis på väg hem efter avslutat pass, uppger polisen på sin hemsida.
Ingen person kom till skada och kvinnan misstänks nu för vårdslöshet i trafik och hennes körkort omhändertogs.

Man åtalas efter att ha huggit ihjäl hund. En man i Eskilstuna angrep sin familjs hund med en kniv förra sommaren. Hunden knivhöggs flera gånger och fick så svåra skador att den dog.
Nu åtalas mannen som är i 20-års åldern för djurplågeri, rapporterar SVT Sörmland.
I polisförhör har mannen sagt att han inte mindes något av det som hänt. Enligt en av poliserna på plats så tycktes mannen befinna sig i någon form av psykos.
Mannen, som förnekar brott, misstänks också för skadegörelse och ringa narkotikabrott.

Fyra ton narkotika beslagtaget på Arabiska havet. Den franska flottan har beslagtagit närmare ett 500 kg heroin och 3500 kg cannabis på Arabiska havet.
Beslaget ägde rum under mellandagarna, på en båt utan nationellt flagg. Värdet på de beslagtagna drogerna uppskattas till omkring 50 miljoner euro, motsvarande omkring 558 miljoner kronor.
En del av lasten var troligen avsedd för den europeiska marknaden, uppger kommandot baserat i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Två iranska tonåringar dömda till döden. Två tonåringar, 18 och 19 år gamla, har dömts till döden genom hängning i Iran, efter att ha deltagit i protesterna i landet, uppger den Oslo-baserade människorättsgruppen Iran Human Rights, enligt NTB.
Den yngre av dem, Mehdi Mohammadifard, fick dödsstraff för att han tänt eld på en av polisens vaktkurer i Nowshahr.
Enligt uppgifter ska han vara den yngsta personen hittills som dömts till döden för att ha deltagit i protesterna.

Polens premiärminister för dödsstraff. Polens konservativa premiärminister Mateusz Morawiecki, som är praktiserande katolik, har uttalat sig positivt om att införa dödsstraff.
Han fällde kommentaren i samband med en utfrågning på Facebook.
”Enligt min åsikt borde dödsstraffet vara tillämpligt på de grövsta brotten”, svarade han på en fråga och tillade att han inte håller med den romersk-katolska kyrkans hållning i frågan.
Polen avskaffade dödsstraffet 1997 i samband med reformer efter sitt kommunistiska arv och förberedelser för att gå med i EU. 2013 skrev Polen under Europakonventionen som förbjuder avrättningar.
Enligt Morawiecki kom avskaffandet för tidigt. Hans uttalande har kritiserats av oppositionen och han utmärker sig även som den ende ledaren i EU:s 27 medlemsländer som förespråkar straffet.

Oskyldig man pekades felaktigt ut av AI-verktyg. Den amerikanska delstaten Louisianas användande av digital ansiktsigenkänning ledde till att en man felaktigt greps av polisen, rapporterar AP.
Mannen pekades ut av det AI-baserade systemet och greps den 25 november misstänkt för att ha genomfört ett antal väskstölder i New Orleans.
Han släpptes den 1 december, efter att identifieringen visat sig vara felaktig.
En lokal polisman ska ha reagerat över att ett födelsemärke i ansiktet på den gripne inte stämde med personen på övervakningsbilderna.
Den felaktigt gripne mannens advokat påpekar också att det skiljer nästan 20 kilo i vikt mellan den gripne och den riktiga väsktjuven.
Polisens användande av ansiktsigenkänning har kritiserats, bland annat med hänvisning till att tekniken kan leda just till felaktiga gripanden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.