Nyhetssammandrag torsdag 5 januari 2023

Publicerad 2023-01-05

Fyra månaders fängelse för att ha poserat med döda kroppar, tjänstemän tagna ur tjänst efter misstänkt muthärva, fängelse för att ha fört sina döttrar till Syrien, snabbmatskedjan Max bötfälls efter att anställd skadats och 165 000 höns avlivas efter salmonellalarm.

Fyra månaders fängelse för att ha poserat med döda kroppar. En 44-årig man döms till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott efter att ha poserat bredvid döda och svårt skadade kroppar i Syrien 2012, meddelar Blekinge tingsrätt.
Mannen ska ha låtit sig fotograferas och filmas med kropparna, däribland ett människohuvud samt gjort segertecken och uttalat sig nedsättande.
Enligt tingsrätten gjordes detta ”i syfte att materialet ska spridas som krigspropaganda på internet”. Tingsrätten bedömer händelsen som en ”svår överträdelse” av den internationella humanitära rätten.
Vid straffmätningen har hänsyn tagits till att lång tid förflutit sedan brottet begicks.

Tjänstemän tagna ur tjänst efter misstänkt muthärva. En misstänkt muthärva i Ystad tros ha kostat kommunen över 100 miljoner kronor, rapporterar SVT Skåne.
Det handlar om tjänstemän som misstänks ha tagit emot mutor i form av resor från säkerhetsföretaget Stanley Security.
En chef som deltagit på resorna ska enligt en polisanmälan ha tecknat 21 avtal utan upphandling med företaget, till en kostnad på drygt 100 miljoner kronor.
Två tjänstemän har tagits ur tjänst. Den ena vill inte kommentera händelserna, den andra nekar till att han ska ha bjudits på några resor.

Fängelse för att ha fört sina döttrar till Syrien. En 44-årig man döms till fängelse för att ha tagit sina två minderåriga döttrar till Syrien mot deras vilja, rapporterar TT.
Mannen greps när han återvände till Sverige i september förra året. Döttrarna är fortfarande kvar i Syrien och får inte lämna landet eftersom pappan har sett till att barnen har utreseförbud. För tillfället bor barnen med sin farmor i Damaskus.
Paret har varit skilda en tid, men har gemensam vårdnad om döttrarna som är 14 och 11 år gamla. Att de sommaren 2022 skulle resa på semester till Turkiet med pappan var planerat, men mamman räknade med att barnen skulle vara tillbaka till skolstarten och hon var inte medveten om att de även skulle resa till Syrien.
När barnen inte kom tillbaka polisanmälde hon sin ex-make.
Mannen själv har hävdat att den syriska säkerhetstjänsten beslagtagit deras svenska pass och krävt honom på pengar, men det ser tingsrätten som en efterhandskonstruktion.
I det första polisförhöret sade mannen att han förvarade barnens pass i ett bankfack i Syrien.
Rätten framhåller i sin dom att det även finns bevis på att mannen redan under sommaren 2022 skrivit in barnen på en skola i Damaskus och hyrt ut sin lägenhet i Malmö.
Malmö tingsrätt dömer mannen till ett och ett halvt år fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Max bötfälls efter att anställd skadats. En anställd fick 177-gradig olja på foten i samband med fritering av kyckling på snabbmatsrestaurangen Max i Växjö.
Nu ska restaurangkedjan betala 200 000 kronor i företagsbot, rapporterar lokala medier. Åklagaren bedömer det som ett arbetsmiljöbrott.
Den anställde behövde efter olyckan genomgå hudtransplantation och vara sjukskriven i en månad.
Orsaken var att olja svämmade över ur en balja på golvet som var till för att samla upp filtrerad olja. Efter olyckan har det visat sig att det var fel på filterbaljan, bland annat hade den slitna hjul och plåtar och en feljusterad givare, skriver Smålandsposten.
Med fungerande rutiner för löpande underhåll av fritösen hade olyckan sannolikt kunnat undvikas, enligt strafföreläggandet.

165 000 höns avlivas efter salmonellalarm. Jordbruksverket har beslutat att 165 000 höns ska avlivas, efter att salmonellasmitta upptäckts i ett packeri för ägg, rapporterar DN.
Både Axfood och Coop har återkallat stora mängder ägg efter larmet. Utbrottet har skett på Sveriges största äggproducent i Mönsterås, men det finns inga rapporter om att människor ska ha drabbats av smittan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.