Ulf Kristersson. Foto Anders Wiklund / TT

Sorry Kristersson – Marionettregering är inte samma sak som majoritetsregering

Av Andreas Magnusson 2023-01-05

Det här är lite genant, men skulle någon mellanstadieelev eller någon som bläddrat lite i en kursbok i samhällskunskap för grundskolans lägre åldrar kunna berätta för statsministern vad som menas med ”majoritetsregering”?

I en intervju med DN i onsdags blev Ulf Kristersson irriterad över frågan om kritiken som riktats från andra EU-länder mot att Sverige har en regering som samarbetar med ett främlingsfientligt parti grundat av nazister.

”Vad vi har lyckats med”, säger Kristersson, ”är att för första gången på tolv år få en majoritetsregering på plats”.

Va?

Regeringen består av tre partier: Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Tillsammans samlade de i valet på sig ungefär 29% av väljarstödet. En majoritetsregering är en regering där partierna som ingår tillsammans har mer än 50% av mandaten.

Det här vet barn. Små barn. Kan verkligen vår statsminister vara så djupt okunnig? Det är fullt möjligt. Mer troligt är att han än en gång ljuger. Lögnen är ju trots allt hans paradgren.

Han är kanske felciterad, säger du. Det är möjligt, men han sa exakt samma sak på TV senare på kvällen.

Ja, men han menar nog att Centerpartiet aldrig röstade ja till den socialdemokratiska statsministern utan bara undvek att rösta nej medan Åkesson röstade ja. Då blir det ju partier med mer än 50% väljarstöd som har sagt ja till Kristersson.

Jaha. Och skillnaden blir?

Den förra regeringen var beroende av Centerpartiets och Vänsterpartiets välvilja för att få igenom sin politik. Den här regeringen är beroende av Sverigedemokraternas välvilja för att få igenom sin politik.

Skillnaden är att den nuvarande regeringen leds av ett parti som är mindre än samarbetspartiet utanför regeringen och att detta partis företrädare inte precis höll sig vakna under söndagsskolans undervisning.

Nej, Ulf Kristersson. Vi har inte en majoritetsregering enligt någon definition av ordet. Vi har en historiskt svag minoritetsregering. Marionettregering är inte samma sak som en majoritetsregering.

Samtidigt säger Kristerssons uttalande mycket om hur han ser på Sverigedemokraterna och det säger mycket om hur bra det går för Liberalerna med att vara ”det liberala samvetet” i den nya regeringen.

För Ulf Kristersson är det uppenbarligen så att Sverigedemokraterna i själva verket ingår i regeringen. Men säg ingenting till Liberalerna. Pehrson har fullt upp med att äta korv och har ännu inte hunnit bläddra i någon samhällskunskapsbok.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.