Nyhetssammandrag fredag 6 januari 2023

Publicerad 2023-01-06

Kronofogden auktionerar ut bitcoin, en person hittad avliden på anstalten Salberga, återkommande jättepenis revs av Trafikverket, 135 personer har gripits i en misstänkt svindelhärva i Danmark och åtta familjemedlemmar har hittats döda i USA.

Kronofogden auktionerar ut bitcoin. Kronofogden har inlett sin största kryptoauktion hittills då närmare 73 bitcoin värda runt 14 miljoner kronor går under klubban, skriver DI Digital.
– Jag tror att vi bara kommer att få se mer av det, säger Patrik Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Kronofogdens avdelning för försäljning.
Kryptotillgångarna som nu auktioneras ut är beslagtagna av en man som drev den illegala marknadsplatsen Flugsvamp 2.0 och dömdes till fängelse i somras för synnerligen grovt narkotikabrott.
Fem auktioner har legat ute sedan försäljningen startade förra veckan.

En person hittad avliden på anstalten Salberga. En person har hittats död på högsäkerhetsanstalten Salberga i Sala, skriver flera medier.
Kriminalvårdens presstjänst bekräftar uppgiften för P4 Västmanland, men vill inte berätta något mer om omständigheterna eller om personen är anställd, fånge eller har en annan anknytning till fängelset.
Några av Sveriges grövsta brottslingar är inskrivna på anstalten som har den högsta säkerhetsklassen i landet och som är byggd för att hysa 248 fängelsedömda.

 Återkommande jättepenis revs av Trafikverket. En snöskulptur formad som en penis dök upp i en rondell i Dalsjöfors, Borås kommun, för tredje året i rad, rapporterar Hallandsposten.
Både år 2021 och 2022 har en snöformation i Dalsjöfors väckt stor uppmärksamhet.
En jättepenis i snö har rests i en rondell på riksväg 40. Under natten till torsdagen dök den upp igen. Men redan på morgonen revs den av Trafikverket.
Enligt Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket, finns det två anledningar till att de river ner den.
– Självklart är det ett kreativt tilltag men det är ingenting som vi rekommenderar. Dels utsätter du dig själv för fara genom att vistas i rondellen, där ska du inte vara. Sen kan det bli en distraktion och försämra visualiteten i rondellen och det vill vi inte heller, säger han.
Snöpenisen är väldigt uppskattad bland dalsjöforsarna, enligt Orsolya Berggren som åkte förbi snöpenisen under torsdagsmorgonen.
– Det är jätteroligt. Den är helt fantastisk men det är töntigt att Trafikverket åker ut och river ner den, då den inte alls stör. Den är uppskattad av alla dalsjöforsare och väldigt välgjord, alla detaljer finns där, säger Orsolya Berggren.
Hon vet inte vilka det är som varje år åker ut och sätter ut den jättelika snöpenisen i rondellen.
– Det är en hemlig grupp och det är nog inte många som vet vilka det är.

135 personer har gripits i en misstänkt svindelhärva i Danmark. Samtliga misstänks ha tvättat pengar som härstammar från bedrägerier mot äldre, rapporterar TT.
– Vi har haft fler än 600 poliser i aktion tvärs över hela Danmark, säger polisinspektör Torben Svarrer vid den nationella polisenheten NSK under en pressträff.
De gripna tros ha fungerat som så kallade penningmålvakter, vilket innebär att de har lånat ut sina bankkonton till kriminella som på så vis tvättat pengar som svindlats från äldre danskar.
I minst 400 fall har de bedragna blivit av med hela sin förmögenhet, enligt Svarrer.
– Det är en förkastlig form av kriminalitet, säger han.
Flera av de gripna har släppts på fri fot, medan andra kommer att ställas inför häktningsförhandlingar.

 Åtta familjemedlemmar har hittats döda i USA. Offren, varav fem av dem är barn, hittades ihjälskjutna i sitt hem i södra Utah av polis som åkt ut för att göra en rutinkontroll, enligt ett uttalande från tjänstemän i staden.
Polisen har inte lämnat någon ytterligare information om hur det har gått till eller om ett eventuellt motiv.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.