Nyhetssammandrag söndag 8 januari 2023

Publicerad 2023-01-08

Person hittades död efter att larm missats, hundägare i Malmö varnas - bullar med rakblad och glas, minderårig låg fastspänd i tre timmar, 16 000 människor borta i folkbokföringen, sexårig elev sköt en lärare i USA och toppchef avskedas efter att ha kissat på medpassagerare i flygplan.

Person hittades död efter att larm missats. En person på ett särskilt boende i Härjedalens kommun hittades i oktober död utanför sin bostad.
En utredning visar att ett rörelselarm utlösts men att ingen svarat på det, skriver Tidningen Härjedalen. Kommunen anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Sarah.
Utredningen visar att den avlidne hade tittats till strax innan larmet utlöstes men att det saknats kunskap om larmrutiner och att endast vikarier arbetat vid tillfället.

Hundägare i Malmö varnas – bullar med rakblad och glas. Malmöpolisen fick in flera larm om upphittade brödbullar fyllda med rakblad och glas i området runt Pildammsparken, skriver lokala medier.
Inga hundar kom till skada, men det var nära att Eva Petersson Erfors ena skotska terrier svalde en av dem.
– Vi lyckades få ut den ur munnen på honom. Men en hund som är glupsk hade ju kunnat svälja den hel, säger hon till Sydsvenskan.
Polisens presstalesperson Evelina Olsson uppmanar stadens hundägare att vara försiktiga när djuren rastas, i intervjuer med både P4 Malmöhus och Kvällsposten.
Larmen om matvaror som fyllts med vassa föremål och placerats ut i populära promenadstråk i Malmö har kommit i över två års tid. Polisen har ännu ingen misstänkt.

Minderårig låg fastspänd i tre timmar. En minderårig patient vid en psykiatrisk klinik i Stockholm spändes fast med bälte i sängen för att kunna ges en läkemedelsinjektion. Där fick personen sedan ligga i tre timmar, skriver Mitti.
Ivo riktar nu skarp kritik mot kliniken, dels för att patienten fick ligga fastspänd så länge samt för att inget uppföljningssamtal hållits, vilket ska ske efter tvångsåtgärder.
Enligt lagen ska en person som är under 18 år kunna läggas i bälte i max en timme, sedan måste läkare undersöka patienten. Beslut om fortsatt bältning ska förnyas med en timme i taget.
Kliniken förklarar misstaget med patienten vårdades på en medicinsk intensivvårdsavdelning, där man inte hade rutiner för detta och att beslut om tvångsåtgärden togs av psykiatrijourläkare.
Denne ska ha informerat personalen att patienten kunde släppas upp efter injektionen, men så skedde alltså inte.
I stället ringde personalen efter tre timmar och undrade när fastspänningen skulle avbrytas.
Cheföverläkaren konstaterar vidare att patienten borde ha handlagts av Bup, då hen var minderårig. Ivo menar att den läkare som fattade beslutet om fastspänning och tvångsmedicinering själv borde ha följt upp åtgärderna och försäkrat sig om att medicineringen haft avsedd effekt.

16 000 människor borta i folkbokföringen. 16 000 människor är registrerade som försvunna hos Skatteverket, rapporterar Ekot.
Drabbade personer kan få problem när de exempelvis ska söka vård eller bidrag.
SR har intervjuat Peter Karlstam, som fick reda på att han var avregistrerad när han skulle byta adress.
Eftersom han saknar ett fast hem har han inte fått Skatteverkets brev. Han tycker att myndigheten kunde ha gjort mer för att hitta honom, men medger också att han själv borde ha hämtat sin post.
Skatteverket säger att utredningarna som görs är grundliga.

Sexårig elev sköt en lärare inne i klassrummet i staden Newport News i amerikanska delstaten Virginia på fredagen.
Läraren, en kvinna i 30-årsåldern, fördes till sjukhus med livshotande skador, men därefter har hennes tillstånd förbättrats något, skriver AP.
Barnet, som går i första klass, har omhändertagits. Enligt polisen hade barnet pistolen i klassrummet.
– Det var inte en situation där någon gick runt skolan och sköt, säger polischefen Steve Drew. Han tillägger att skottlossningen inte var en olycka.
Experter konstaterar att det är mycket ovanligt med en sådan ung gärningsperson, även om det har rapporterats om ett fåtal liknande händelser förut.
Polisen försöker nu ta reda på hur pojken fick tag i vapnet. Inga elever kom till skada.

Toppchef avskedas efter att ha kissat på medpassagerare. Wells Fargo har avskedat en toppchef som anklagats för att ha varit berusad och betett sig olämpligt under en flygtur till New Delhi.
Bland annat ska finansmannen ha kissat på en medpassagerare, rapporterar Market Watch.
”Vi förväntar oss att våra anställda beter sig väl, både professionellt och privat, och finner dessa anklagelser djupt oroande”, skriver finansjätten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.