Nyhetssammandrag måndag 16 januari 2023

Publicerad 2023-01-16

Mer tunga vapen till Ukraina, Säpo vill ha ny lagstiftning, Greta Thunberg blev bortförd av poliser och en rysk avhoppare har flytt till Norge.

Natochefen Jens Stoltenberg lovar fler leveranser av tunga vapen till Ukraina.
Det säger han i en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt.
– De senaste löftena om tung utrustning för krigföring är viktiga och jag förväntar mig mer inom en snar framtid.
Ukraina har länge efterfrågat tyngre vapen så som stridsvagnar. Däremot har Nato förhållit sig motvilligt med hänvisning till att det skulle kunna provocera Ryssland.
Storbritannien meddelade i lördags att de kommer skicka tunga Challenger 2-stridsvagnar till Ukraina.

Säpo vill se ny lagstiftning för fastighetsköp. Fastighetsaffärer kan hota rikets säkerhet – säkerhetspolisen ser därför ett behov av ny lagstiftning.
En rysk affärsman med kopplingar till den ryska staten har ägt en strandtomt nära Muskö örlogsbas i Stockholms skärgård, viket Expressen avslöjade. Skatteverket kräver mannen på 200 miljoner i skatt.
– Tidigare fanns det lagstiftning som gjorde att man som utländsk medborgare inte kunde förvärva fastigheter i Sverige. Den lagstiftningen finns inte längre, säger Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen.
I dag finns det inga offentliga register över hur många ryska medborgare som äger fastigheter i Sverige, det kan innebära att säkerhetsrisker inte upptäcks uppger Totalförsvarets forskningsinstitut.

Greta Thunberg har blivit bortförd av polisen i tyska Lützerath.
På bilder som tidningen Bild publicerat ser man hur två poliser lyfter bort den svenska klimataktivisten.
I sällskap av ett 70-tal aktivister dök hon upp i brunkolsbyn Lützerath på söndagen igen.
Tidigare under helgen höll hon tal för aktivisterna på orten. På platsen ligger en brunkolsgruva och boende har evakuerats från orten. Marken tillhör energibolaget som driver gruvan.
Den sista invånaren i Lützerath sålde sitt hus till energibolaget för någon månad sedan.
Klimataktivister har i flera år försökt förhindra brunkolsbrytning genom att ockupera hus i byn.

Rysk avhoppare. Vid 02-tiden natten till fredagen greps en rysk man av den norska gränspolisen och försvarsmakten i den nordliga regionen Finnmark.
Den gripne mannen är Andrej Medvedev, tidigare befälhavare i ökända paramilitära Wagnergruppen, rapporterar norska Dagbladet.
Medvedev hade illegalt korsat den norska gränsen från Ryssland och sökt sig till ett privathus i Norge där han bett om hjälp.
– Vi blev underrättade av ryska gränsvakter om upptäckten av spår som kunde tyda på att någon tagit sig över gränsen illegalt. En husrannsakan inleddes då direkt av gränsbevakningen och polisen, säger Tarjei Sirma-Tellefsen, polischef i Finnmark.
Enligt Medvedev blev han beskjuten av ryska gränsvakter när han sprang mot den norska gränsen.
Kort efter gripandet kopplades den norska säkerhetspolisen in i fallet, skriver NRK.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.