Nyhetssammandrag onsdag 18 januari 2023

Publicerad 2023-01-18

En 14-årig flicka har skjutit ihjäl en elvaårig pojke, Centerpartiet KU-anmäler regeringen, misstänkt mordförsök i Borås, postanställd misstänks ha stulit varor för 800 000 kronor och Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, kritiserar polisens hantering av e-post.

En 14-årig flicka har skjutit ihjäl en elvaårig pojke i Dallas i Texas, rapporterar AP.
Dödsskjutningen inträffade i samband med ett bråk mellan flickan och ett annat barn. Flickan ska därefter ha hämtat ett vapen, som hon sedan avfyrade i riktning mot flickan hon bråkade med.
Istället träffades den elvaåriga pojken som befann sig i närheten.
– Samtliga inblandade är minderåriga och det här är helt enkelt en fasansfull incident, säger polisen Warren Mitchell.
Pojken dog på sjukhus. Flickan har förts till ungdomsanstalt och förväntas åtalas för mord.

Centerpartiet KU-anmäler regeringen för hur man tagit fram lagförslaget om att hemlighålla elstödet till hushåll.
– Att vissa remissinstanser fått en halv dag på sig tycker vi ska granskas, säger riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist.
Bland annat kritiserar C regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för att ha gett remissinstanserna alldeles för lite tid att granska det nya lagförslaget om att sekretessbelägga elprisstödet.
”I det aktuella ärendet är det tydligt att lagstiftningsärendet har hanterats slarvigt och med för små tidsmarginaler”, skriver Elisabeth Thand Ringqvist i anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Misstänkt mordförsök i Borås. En man i 20-årsåldern hittades allvarligt skadad i ett trapphus i Borås. Enligt polisen var det mycket blod på platsen.
– Det är en knivskada. En person som blivit knivhuggen i benet, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisregion Väst.
Mannen var vaken och talbar. Han hade även stickskador i armen och fördes till sjukhus. Just nu pågår en polisinsats i området.
– Vi håller på att samla vittnesuppgifter i nuläget. Det kommer säkert bli avspärrningar på platsen.
Polisen utreder ärendet som försök till mord, alternativt dråp.

Postanställd misstänks ha stulit varor för 800 000 kronor. En 20-åring anställd vid Postnord åtalas för bedrägeri efter omfattande stölder av postpaket under 2021, rapporterar P4 Västernorrland.
Paketen har bland annat innehållit elektronik och mobiltelefoner, och bedöms ha ett samlat värde av cirka 800 000 kronor.
Han misstänks ha adresserat om paketen för att sedan låta en yngre medhjälpare hämta ut dem.
Ytterligare tre personer misstänks dessutom för häleri, eftersom de valt att köpa varorna.

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, kritiserar polisens hantering av e-post. Bland annat har mejl som innehållit uppgifter om misstänkta och brottsoffer skickats till obehöriga.
Enligt polisen beror misstagen på att anställda stavat fel när adressen skulle anges.
Nu uppger Integritetsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen, att man tagit emot två anmälningar om personuppgiftsincidenter från Polismyndigheten.
De handlade båda om e-post som oavsiktligt skickats till obehörig person. Vissa av mejlen innehöll enligt polisen integritetskänsliga personuppgifter om misstänkta och brottsoffer.
IMY riktar nu kritik mot polisen och konstaterar att myndigheten har brutit mot brottsdatalagen.
– Polisen hade vid tiden för det inträffade inte vidtagit tillräckliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda de personuppgifter som behandlades så att obehöriga inte kunde komma åt dem, säger Jonas Agnvall, jurist på IMY, i ett uttalande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.