Nyhetssammandrag torsdag 19 januari 2023

Publicerad 2023-01-19

Grundaren och majoritetsägaren av kryptoplattformen Bitzlato har gripits, den ryske Wagner-avhopparen hade med sig USB-minnen, Trump försöker få tillbaka sitt Facebook-konto, svensk som misstänkts ha svindlat flera miljoner kronor har gripits i Thailand och Rysslands utrikesminister Lavrov hävdar att USA är som Hitler.

Grundare och majoritetsägare för kryptoplattformen Bitzlato, Anatoly Legkodymov, har gripits och åtalats för otillåten penningöverföring, meddelar det amerikanska justitiedepartementet.
Bitzlato är en utbytesplattform för kryptovaluta. Företaget ska ha behandlat olagliga medel till ett värde av över 700 miljoner dollar, bland annat i samband med lösenpengar.
Legkodymov ska själv ha skrivit på företagets interna chattrum att användarna av tjänsten var ”kända för att vara skurkar”.
Han greps i Miami i tisdags och kommer att infinna sig i rätten på onsdag.
– Som misstänkt sålde Bitzlato sig själv till brottslingar som en kryptovaluta utbytesplattform ”utan ställda frågor”, vilket resulterade i att han tjänat hundratals miljoner dollar. Den tilltalade betalar nu priset för den skadliga roll som hans företag har spelat i kryptovalutans ekosystem, säger justitieminister Breon Peace.

Wagner-avhopparen hade med USB-minnen till Norge. Wagner-avhopparen Andrej Medvedev flydde till Norge under natten till fredag.
Han har tidigare påstått att han har videomaterial som visar avrättningar av desertörer i Ukraina.
– Han har haft med sig en hel del USB-minnen, säger Medvedevs advokat Brynjulf Risnes till VG.
USB-stickorna är nu skickade på analys.

Donald Trump försöker få tillbaka sitt Facebook-konto inför en eventuell återvalskampanj, enligt NBC. Han har skrivit till Meta – bolaget som äger Facebook – med krav på att hans konto ska återaktiveras.
Trump har fått tillbaka sitt Twitterkonto efter att Elon Musk tagit över bolaget, men har inte tweetat än.
– Trump kommer nog tillbaka till Twitter, det handlar bara om hur och när, säger en anonym republikan som diskuterat saken med Trump, enligt NBC.

En 52-årig svensk man misstänks för att ha svindlat till sig omkring sju miljoner kronor i Sverige.
Den internationellt efterlysta mannen flydde i höstas till Thailand där han höll sig gömd.
Efter fyra månader på flykt stormade thailändsk polis svenskens bostad.  Nu har han begärts utlämnad till Sverige.
Mannen, som är hemmahörande i mellansverige, står åtalad för grovt bokföringsbrott i Sverige och misstänks ha svindlat till sig stora summor pengar mellan åren 2017 och 2019 genom bristande och utebliven bokföring i sitt företag.
Totalt anklagas 52-åringen för att ha svindlat till sig omkring sju miljoner kronor under åren.

Rysslands utrikesminister Lavrov  hävdar att USA är som Hitler. USA har startat ett krig mot Ryssland med samma mål som Adolf Hitler en gång hade: en ”slutgiltig lösning på det ryska problemet”, hävdar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.
Enligt Lavrov använder USA samma taktik som Napoleon och Hitler och bedriver ett hybridkrig med hjälp av europeiska allierade.
Han utesluter alla möjligheter till samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, men säger att Ryssland är villigt att diskutera med västledare och överväga ”alla seriösa fredsförslag”.
Men enligt Lavrov har han inte sett några förslag ännu som han kan ta på allvar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.