Nyhetssammandrag fredag 20 januari 2023

Publicerad 2023-01-20

Kvinna skyldig polisen 120 000 kronor efter kattinsatser, Socialdemokraterna kräver att statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson ska lämna sin tjänst, pågående storstrejker lamslår Frankrike, Grönland är nu varmare än det varit de senaste tusen åren och Ukrainas president Zelenskyj ifrågasätter om Putin lever.

Kvinna skyldig polisen 120 000 kronor efter kattinsatser. En kvinna i Småland ska betala 120 000 kronor med anledning av att polisen flertalet gånger behövt omhänderta kvinnans katter.
Kvinnan har haft ett djurförbud sedan 2008, vilken hon alltså har avfärdat flera gånger.
2015 omhändertogs 21 katter, varav en omedelbart behövde avlivas, enligt Smålandsposten.
Beloppet som kvinnan ska betala har fastställts efter en överenskommelse i domstol.

Socialdemokraterna kräver att statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson ska lämna sin tjänst.
Orsaken är att Nilsson i ett samtal med polisen ljugit om sin inblandning i tjuvfiske av ål.
Detta då det tidigare i veckan framkom att Nilsson fått strafföreläggande för att olovligen ha fiskat ål.
– Det är inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent som i december aktivt har vilselett polisen, hävdar Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarab.

Pågående storstrejker lamslår Frankrike. Det är Frankrikes fackföreningar som ligger bakoms torsdagens massmobilisering, efter att regeringen genomfört en pensionsreform förra veckan.
Reformen innebär att pensionsåldern för de flesta i landet höjs från 62 år till 64 år.
Strejkerna lamslår nu huvudparten av Paris kollektivtrafik och stora delar av tågtrafiken i hela Frankrike, liksom delar av landets utbildningsväsende då många skolor håller stängt.
Redan innan strejkerna bröt ut varnade landets transportminister för att dagen skulle bli en ”djävulsk torsdag”.

Grönland varmare än på tusen år. Temperaturerna har stigit rejält på Grönland sedan 1995 och är nu högre än på mer än 1 000 år. Det visar nya analyser av iskärnor.
Grönlands iskärnor har fram till nu inte visat tydliga tecken på global uppvärmning på öns nordligaste del.
Men de iskärnor som borrades upp 2011 visar en dramatisk temperaturökning de föregående 15 åren, enligt en studie som har publicerats i tidskriften Nature.
– Vi fortsätter att konstatera stigande temperaturer mellan 1990-talet och 2011 och vi har nu ett tydligt tecken på global uppvärmning, säger studiens huvudförfattare.

Det har länge florerat sjukdomsrykten kring Putin. Nu uttalar sig Ukrainas president Zelenskyj om hälsotillståndet hos ärkefienden och säger:
– Jag är inte helt säker på att han lever.
Teorierna har varit många om hur Rysslands ledare Vladimir Putin egentligen mår.
Hans beteende vid olika framträdanden har analyserats i detalj. Underrättelsekällor har tidigare uppgett för Mail on Sunday att Putin lider av ”demens, Parkinsons sjukdom eller humörsvängningar orsakade av steroidbehandlingar mot cancer”.
Ukrainas president Zelenskyj talade under torsdagen vid Världsekonomiskt forum i Davos, där han sa:
– Jag är inte helt säker på om det är Rysslands president som då och då syns framträda på en skärm lever. Jag vet inte heller om det är han som fattar besluten. Vilka det är som gör det? Jag har ingen information om det, sa Zelenskyj.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.