Nyhetssammandrag lördag 21 januari 2023

Publicerad 2023-01-21

Socialdemokraterna vill se brottsförebyggande insatser från fem års ålder, premiärministern får böta – hade inte bälte, Turkiet kräver att Sverige stoppar Paludan och fortfarande oklart om Tyskland skickar stridsvagnen Leopard till Ukraina.

Socialdemokraterna vill se brottsförebyggande insatser redan från fem års ålder.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson besöker och håller pressträff i Dalens Centrum efter den senaste veckans skjutningar och sprängningar.
Brottsligheten kryper ner i åldrarna, säger Magdalena Andersson. Socialdemokraterna presenterade på fredagen ett brottsförebyggande initiativ som kommer att läggas fram i riksdagen.
– För att knäcka gängen behöver vi också knäcka nyrekryteringen. Det handlar om att få fram fler brottsförebyggande insatser för riktigt unga personer i åldern fem till tolv år, säger Magdalena Andersson.
Initiativet skulle innebära att regeringen behöver ta fram förslag på brottsförebyggande arbete redan från förskoleklass och uppåt.
– Brottsförebyggande insatser i tidig ålder tillsammans med fler poliser är vägen framåt, säger Ardalan Shekarabi (S), kriminalpolitisk talesperson.
Ingen av övriga riksdagspartier har ännu kommit med något motdrag om att man borde börja redan vid två eller tre års ålder.

Premiärministern får böta – hade inte bälte. Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak la i går upp en film på sig själv i sociala medier där han sitter i baksätet på en rullande bil.
Men han gjorde en miss – i filmen syns klart och tydligt att premiärministern inte har bälte på sig. Nu får han böta, skriver BBC.
Sunak har bett om ursäkt och sagt att han hade dåligt omdöme.
I Storbritannien kan passagerare utan bilbälte kan få böta 100 pund, motsvarande 1 200 kronor.
Men det drabbar ingen fattig. Sunak, som kommer från finansvärlden, är en av Storbritanniens rikaste män och god för 730 miljoner pund.

Turkiet kräver att Sverige stoppar Paludan. Turkiska UD kallade igår upp Sveriges ambassadör, rapporterar nyhetsbyrån AFP och hänvisar till diplomatkällor.
Syftet ska ha varit att stoppa högerextremisten Rasmus Paludans planerade koranbränning utanför den turkiska ambassaden.
Enligt AFP var Ankaras besked till ambassadören att man ”förväntar sig att Stockholm inte kommer låta protesten genomföras”.

Ska Tyskland och andra Nato-länder skicka stridsvagnen Leopard till Ukraina?
Den frågan har avhandlats under ett möte i Ramstein, Tyskland.
Flera länder är villiga att göra detta, men Tyskland måste först ge sitt godkännande. Det har dock inte skett än.
Landets försvarsminister Boris Pistorius berättade på en presskonferens att man ännu inte kommit fram till något beslut.
Ett framtida beslut om stridsvagnarna måste fattas av förbundskansler Olaf Scholz, sa han på pressmötet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.