Nyhetssammandrag söndag 22 januari 2023

Publicerad 2023-01-22

Turkiet hävdar att det är "fullständigt oacceptabelt" att svenska regeringen tillåtit protesterna mot Erdogan att fortgå, de senaste tre åren har gängvåldet i Stockholm kostar vården 60 miljoner kronor, misstänkt våldtäkt på nattklubb, mur mot Mexiko monteras ner, poliser utifrån landet kallas in till Stockholm och flera demonstrationer i lördags mot svenskt Natomedlemskap och mot den turkiska regeringen.

Turkiet fördömer koranbränningen i Sverige: ”Vidrig handling”. Under en träff med journalister fördömde i dag Turkiets utrikesminister, Mevlut Cavusoglu, koranbränningen som skedde utanför turkiska ambassaden i Stockholm, som utfördes av Rasmus Paludan. Det rapporterar BBC. Han beskrev det hela som en ”vidrig handling”.
”Den här galna mannen har förolämpat vår religion islam och vår heliga bok, Koranen”, sa Mevlut Cavusoglu, och benämnde även handlingen som ”rasistisk” och som ”ett hatbrott” och inget som går att försvara som yttrandefrihet.
Turkiet menar också att det var ”fullständigt oacceptabelt” att svenska regeringen tillåtit protesten att fortgå, enligt AP.

Gängvåldet kostar vården miljoner. De senaste tre åren har gängskjutningarna i Stockholm kostat 60 miljoner kronor – i vårdkostnader. Det rapporterar SVT Nyheter som hänvisar till en uppskattad beräkning från region Stockholm.
– Vi tar hand om de patienter som kommer och den finansiella aspekten är något som vi inte lägger oss i, säger Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum på Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.
Under 2020 och 2021 skottskadades och vårdades nästan 200 personer i Region Stockholm.
På Skånes universitetssjukhus har vården av skottskadade kostat nästan 6 miljoner kronor för samma två år.

Den sju kilometer långa muren av containrar mot Mexikos gräns plockas nu ner, meddelar delstaten Arizona i USA.
Muren byggdes för några månader sedan av den tidigare guvernören, republikanen Doug Ducey, men han stämdes för tilltaget.
Orsaken var att containrarna sattes upp på federal mark i Coronando National Forest och man menade att muren skadar miljön.
Syftet med den var att förhindra att människor olagligt skulle ta sig över gränsen från Mexiko.

Misstänkt våldtäkt på nattklubb. Strax före klockan tre på lördagsmorgonen larmades polisen till en nattklubb i Göteborg.
Enligt uppgifter till polisen hade en kvinna våldtagits på dansgolvet och inne på en toalett.
Det finns ingen misstänkt i ärendet i nuläget. Kvinnan fördes till sjukhus för undersökning och polisen har upprättat en anmälan om våldtäkt.

Polisen är under hårt tryck efter den drastiska våldsutvecklingen i Stockholmsregionen.
Läget jämförs med krig och terrordåd av poliser och facket talar om en ”katastrofal” ökning av arbetsbelastningen.
Nu kallar polisen in ett hundratal poliser till Stockholm från övriga delar av landet.
Polisen skriver att anledningen är att våldsvågen bidragit till en hård belastning för polisen.
– Det är ett mycket välkommet tillskott. Vi gör allt vi kan för att bryta den allvarliga våldsspiral som regionen befinner sig i nu och behöver ytterligare resurser. Vi ser väldigt positivt på att kollegor från andra delar av Sverige förstärker arbetet i Stockholm, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionspolischef i Stockholm.

Flera aktionsgrupper demonstrerade i centrala Stockholm under lördagen – mot svenskt Natomedlemskap och mot den turkiska regimen.
Demonstrationen följer aktionen då en Erdogandocka hängdes upp utanför Stockholms stadshus förra veckan.
På bilder syns deltagare gå på en flagga föreställande president Recep Tayyip Erdogan.
Enligt arrangören väntades hundratals deltagare i demonstrationen som startade på Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vid 14.45-tiden var det många demonstranter som gick längs Vasagatan med flaggor och megafoner.
Arrangören, också talesperson för Rojavakommittéerna som låg bakom dockaktionen, har tidigare sagt att man inte planerade en liknande aktion som förra veckan.
– Jag tror inte att det behövs, tanken var att ha fler aktioner men jag tror faktiskt inte att det blir det. Det blev ju mer uppmärksamhet än vi hade förväntat oss, säger en av arrangörerna.
En docka bars dock längst fram i demonstrationståget, och demonstranter gick över en stor bild på Erdogan som låg på marken.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.