Nyhetssammandrag måndag 23 januari 2023

Publicerad 2023-01-23

Farlig TikTok-trend i Karlskrona, läkare dödförklarade fel personer, flest annonsbedrägerier på Facebook, djurparksägare åtalas för djurplågeri och Wagnergruppen skickar hem fel kroppar till anhöriga.

Farlig TikTok-trend i Karlskrona. Polisen i Karlskrona varnar för en utmaning på TikTok som går ut på att man ska ta en selfie när man ligger ner på ett tågspår, rapporterar lokala medier.
Uppmaningen kommer efter en händelse under lördagen när det larmades om att två yngre personer befann sig på spåret.
Både räddningstjänst och polis ryckte ut till platsen och tågstopp beordrades för att undvika en olycka.
”Ytterst olämpligt beteende som kostar mycket resurser och pengar”, enligt polisen.

Läkare dödförklarade fel personer. För knappt ett år sedan besökte läkaren två personer med samma efternamn. En av personerna var död. Läkaren dödförklarade den andra.
Några månader senare var han hos en patient som behövde antibiotika. Då kom han på att han nog glömt att dödförklara personen han konstaterat död vid besöket före.
Han gick då in i fel journal och dödförklarade den levande person vars bostad han befann sig i.
Och i höstas hände det igen, den gången ringdes läkaren in för att dödförklara en person som legat död så länge att han omöjligt kunde identifieras.
Läkaren utgick då från att det namn som uppgavs i samband med ambulanslarmet stämde och utfärdade ett dödsbevis.
Det visade sig senare att läkaren dödförklarat den dödes bror, som snabbt fick problem för att myndigheter hanterade honom som avliden.
I början av 2023 avslutades läkarens anställning. Han har skrivit i ett uttalande att han hädanefter bara kommer att utfärda dödsbevis efter att ha sett en godkänd id-handling.
Företaget som han arbetade för ser mycket allvarligt på händelserna, uppger de för Sydsvenskan.

Flest annonsbedrägerier på Facebook. Nästan hälften av alla annonsbedrägerier sker på marknadsplatser och -grupper på Facebook. Det visar ny statistik från polisen.
Att Facebook inte verifierar sina användare försvårar polisens utredningsarbete i de fallen, säger Lotta Mauritzon vid Polisens nationella bedrägericentrum.
Totalt 25 391 annonsbedrägerier anmäldes under 2022. Jämfört med 2021 är det en liten nedgång, men då hade antalet ökat med 50 procent från 2020. Flest bedrägerier gäller affärer med elektronikprylar.
Facebooks ägarbolag Meta uppger i en skriftlig kommentar till tidningen att man ständigt arbetar med att stärka säkerheten, men att det är upp till individen att ”visa gott internet-sinne”.

Djurparksägare åtalas för djurplågeri. Ägarna till numera nedlagda Blekinge exotiska värld är misstänkta för att i flera år misskött djurhållningen.
Förra veckan inleddes rättegången i Blekinge tingsrätt om djurplågeri mot de två männen.
Det är länsstyrelsen i Blekinge som efter flera kontroller av djuren och djurparken bedömt att det fanns så pass allvarliga brister att en åtalsanmälan skulle göras.
– De hade vanvårdat djuren så pass allvarligt och då är vi skyldiga att anmäla, säger Sandra Draaisma, länsveterinär och enhetschef på länsstyrelsen i Blekinge.
Vid kontroller hittades bland annat döda djur i frysboxar, undernärda djur som inte fått tillräckligt med mat på flera veckor och flera djur som inte hade tillgång till rent vatten eller värmekällor.
Varför djuren blivit så illa behandlade är oklart, men åklagarens teori är att det handlat om dålig ekonomi eller om att ägarna fått otillräckliga direktiv när de tog över från tidigare ägare.

Wagnergruppen skickar hem fel kroppar till anhöriga. Den paramilitära Wagnergruppen uppges ha förväxlat döda soldater med tillfångatagna och skickat hem fel kroppar till anhöriga i Ryssland, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of Wars, ISW.
Bland annat nämns en händelse där en rysk kvinna fick hem sin man från kriget i Ukraina i en förseglad kista med dödsattest och tapperhetsmedalj.
Mannen hade krigat för legosoldatgruppen. Kvinnan begravde sin man, men sedan visade det sig att han levde och var krigsfånge i Ukraina.
Enligt ISW har anhöriga klagat över att de inte hör någonting av de soldater som värvats av Wagner, efter att de åkt till Ukraina.
Enligt tankesmedjan är det ett tecken på att Wagnergruppen saknar de mest grundläggande administrativa resurser som krävs för att föra register över soldaterna och för att kommunicera med ryska myndigheter.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.