Nyhetssammandrag tisdag 24 januari 2023

Publicerad 2023-01-24

Man brottades ned av ordningsvakter – åtalas nu för våldsamt motstånd, skarp IVO-kritik mot äldreboenden i Gagnef, polis döms för grovt rattfylleri och smitning, åtal för brutala rån och sexövergrepp och protester utanför Sveriges ambassad i Bagdad.

Man brottades ned av ordningsvakter – åtalas nu för våldsamt motstånd. En biljettkontroll ledde till att 19-årige Hamed Diakite handfängslades och låstes in på en toalett trots att han hade giltig biljett. Nu åtalas han för våldsamt motstånd, rapporterar SVT.
Ingripandet filmades och videon fick spridning på sociala medier. Efter händelsen anmälde Hamed Diakite ordningsvakterna för misshandel och tjänstefel, men anmälan lades ner.
Istället ska nu ordningsvakternas anmälan om misstänkt våldsamt motstånd tas upp i rätten.
Enligt förhör med ordningsvakterna ska Hamed Diakite ha börjat tjafsa vid biljettkontrollen och vägrat följa med ordningsvakterna från platsen.
– De uppfattar det som jag tjafsade, men jag tjafsade inte. Jag ställde bara frågor. Jag ville bara veta. Om man frågar saker så vet man till nästa gång, säger Hamed till SVT.
Hamed Diakite och vittnen delar inte ordningvakternas bild av händelsen. De menar att han ska ha varit lugn och att vakterna från början ska ha försökt provocera fram en reaktion. I förhör med polisen säger ett vittne:
”Jag upplevde att den ena vakten hade ett mjukare tillvägagångssätt, medan den andre uppträdde mer aggressivt, både verbalt och fysiskt”.

Skarp IVO-kritik mot äldreboenden i Gagnef. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar allvarlig kritik för vården på kommunens särskilda boenden för äldre i Gagnef kommun, rapporterar Falu-Kuriren.
I den nationella tillsyn som IVO genomför av landets äldreboenden har turen nu landat på den lilla orten i Dalarna, där ”lägstanivån är oacceptabelt låg”.
Det är en lång rad allvarliga missförhållanden som listas. Personalen som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens. De kan heller inte tillräckligt bra svenska.
Dokumentationen felhanteras, läkemedelshanteringen är inte patientsäker och personal som jobbar med patienter i livets slutskede får inte information om hur de ska arbeta.
”Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt”, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO i beslutet.

Polis döms för grovt rattfylleri och smitning. Hovrätten fastställer underinstansens fällande dom där en kvinnlig polis dömts för grovt rattfylleri sedan hon kört in i en lyktstolpe på väg hem från stallet, rapporterar Dagens Juridik.
Polisen åtalades för att ha kört bil med 1,18 promille alkohol i blodet. Hon åtalades också för att ha smitit från en olycksplats då hon under färden krockat med en lyktstolpe och sedan kört därifrån utan att meddela någon.
Enligt domstolarna har åklagaren motbevisat poliskvinnans invändning om att det rört sig om eftersupning.
Det var enligt rätten inte heller ett ”särskilt rimligt och normalt beteende att hälla i sig stora mängder alkohol under kort tid, särskilt efter att man varit inblandad i en trafikolycka och kanske speciellt när man som (kvinnan) är polis och därmed väl medveten om konsekvenserna av ett sådant beteende”.
Hon skulle också dömas för smitning och när det gällde påföljden konstaterade tingsrätten att rattfylleribrottet inte var så allvarligt att hon skulle dömas till fängelse.
Eftersom hon hade anlitat privat hjälp för sina ångestrelaterade problem ansågs risken för återfall dessutom låg och hon dömdes till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.
Domen överklagades senare till hovrätten – som nu fastställer tingsrättens dom.

Åtal för brutala rån och sexövergrepp. Tre män åtalas för en serie rån mot kvinnor i Malmö, som i flera av fallen också ska ha utsatts för våldtäkter eller sexuella övergrepp.
Totalt handlar det om fem rån under maj till augusti förra året, som enligt åtalet genomförts av männen i olika konstellationer.
Vid två tillfällen utsattes rånoffren även för våldtäkt och vid två tillfällen för sexuella övergrepp, enligt stämningsansökan som beskriver brutala tillvägagångssätt.
Kvinnorna har dödshotats, blivit slagna och sparkade och fått knivar riktade emot sig samtidigt som de blivit av med mobiler, kontanter och id-handlingar.

Protester utanför Sveriges ambassad i Bagdad. Hundratals demonstranter samlades utanför Sveriges ambassad i Bagdad för att protestera mot Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm.
Demonstranterna höll upp koranen samt ropade slagord med udden riktad mot Sverige, däribland ”Nej till Sverige, ja till Koranen”, skriver AFP.
En polis och sju demonstranter skadades när våldsamheter utbröt i samband med att polisen försökte trycka tillbaka demonstranterna, enligt en anonym tjänsteman inom det irakiska inrikesdepartementet.
– Demonstranter kastade sten och polisen använde sina batonger, uppger tjänstemannen.
Därefter upplöstes demonstrationen i samband med att demonstranterna lämnade platsen, enligt en AFP-fotograf. Protesten var organiserad av pro-iranska grupper i Irak.
På söndagen protesterade omkring 250 personer utanför det svenska generalkonsulatet i turkiska Istanbul. Demonstranterna hade bland annat en banderoll med texten ”Vi fördömer Sveriges statsstödda islamofobi”.
Flera muslimska länder, däribland Turkiet, har protesterat mot att den högerextremistiske provokatören Rasmus Paludan fick tillstånd för sin koranbränning.
Statsminister Ulf Kristersson (M) har fördömt koranbränningen och stämplat den som ”djupt respektlös”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.