Nyhetssammandrag torsdag 26 januari 2023

Publicerad 2023-01-26

Polis döms till fängelse för våldtäkt, nya skadliga bullar åter hittade i Malmö, 16-årig flicka döms för att ha kastat läskburk på Paludan, Brå-rapport visar att Polisens forensiska verksamhet är fortsatt underdimensionerad och jägare ihjälskjuten av sin hund.

Polis döms till fängelse för våldtäkt. Brottet skedde under sommaren 2016 i Smögen, där mannen vid tillfället arbetade som patrullerande polis. Våldtäkten ska ha skett efter arbetstid, rapporterar P4 Väst.
Polisen döms mot sitt nekande till 1,5 års fängelse och ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Enligt ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd kommer mannen att förlora sin anställning vid fällande dom.

Nya skadliga bullar åter hittade i Malmö. Det har hittats nya bullar preparerade med vassa föremål i Malmö. Denna gång på Gamla kyrkogården i de centrala delarna av staden, rapporterar Sydsvenskan.
– Det rör sig om mellan 15 och 20 bullar på olika ställen på kyrkogården, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen, till Skånska Dagbladet.
Ingen hund ska ha skadats, men förra veckan tvingades två hundar till operation efter att ha ätit preparerad mat.
Försöken med att skada hundar i Malmö har pågått i två år och det har gjorts runt 160 polisanmälningar om ”förgöring” – en rubricering som används när någon avsiktligt sprider gift, smitta eller annat som riskerar att skada växter och djur.
Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt gärningsman.

16-årig flicka döms för att ha kastat läskburk på Paludan. En 16-årig tjej döms för försök till misshandel för att ha kastat den oöppnade läskburken mot Paludan under en sammankomst i Södertälje förra sommaren.
Flickan själv menar i förhör att hon kastade burken på marken i ilska och att syftet inte var att träffa någon.
Enligt tingsrättens dom framgår det dock av vittnesuppgifter att avsikten ska ha varit att träffa och skada Paludan.
Flickan döms nu till ungdomsvård och ska betala 10 000 kronor i skadestånd.

Brå-rapport visar att Polisens forensiska verksamhet är fortsatt underdimensionerad.  Handläggningstiden för it-forensiska undersökningar är så långa att utredare ibland avstår från att kontakta dem.
Istället låter de hellre andra personer inom Polismyndigheten säkra spår i exempelvis mobiltelefoner, även om det kan leda till en sämre undersökning, visar en ny rapport av Brottsförebyggande rådet (Brå).
När polisen fått resursförstärkning har det ofta gått till att stärka upp den underdimensionerade forensiska avdelningen, men det har inte räckt.
Brå skriver sin rapport att det också måste bli tydligare vilka ärenden som ska prioriteras för verksamheten ska kunna användas så effektivt som möjligt.
”Polisen behöver även öka den forensiska kunskapen inom hela myndigheten”, säger Linnea Littman, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Jägare ihjälskjuten av sin hund. En 30-årig amerikansk man begav sig under helgen ut för att jaga i delstaten Kansas, rapporterar People.
Mannen satt i framsätet på sin pickup medan hans hund var i baksätet – där det förutom diverse jaktutrustning även låg ett skarpladdat gevär.
”En hund som tillhörde pickupens ägare trampade på geväret vilket ledde till att ett skott avlossades som träffade mannen”, enligt polisen i Sumner County.
Skottet träffade mannen i ryggen men han lyckades ringa efter hjälp. När polisen anlände till platsen inleddes hjärt-lungräddning. Mannens liv gick inte rädda och han dog på platsen av sina skador.
Vid 101 tillfällen sedan årsskiftet har personer dödats eller skadats av oavsiktliga skjutningar i USA, enligt Gun Violence Archive.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.