Nyhetssammandrag fredag 27 januari 2023

Publicerad 2023-01-27

SD-politikern drev privat detektivbyrå, hovrätten fastställer fängelsedom för spridning av försvarshemligheter, JO-kritik mot Salberga för covidavskiljning, turkisk hackergrupp pekar ut svenska Riksbanken som måltavla och kraftig ökning av opiumodlingar efter militärkupp.

SD-politikern drev privat detektivbyrå. Sverigedemokraternas Katja Nyberg, som sitter i justitieutskottet och i polisens insynsråd, har parallellt med sina uppdrag erbjudit detektivtjänster på nätet, avslöjar Expressen.
Bland annat har hon erbjudit kunder att göra ”slagningar i olika register” – exempelvis i syfte att avslöja eventuella bisysslor.
Katja Nyberg är tjänstledig som utredare vid polisens Nationella Avdelning, Noa. Hon har emellertid inte själv anmält detektivbyrån som en bisyssla.
När hennes arbetsgivare 2015 ändå fick kännedom om verksamheten bedyrade hon att hon aldrig tagit några uppdrag. Men nästan åtta år senare marknadsförs verksamheten fortfarande som om den vore pågående.
– Det finns många poliser som har säkerhetsföretag, säger Katja Nyberg till Expressen och förklarar att det handlat om ”en affärsidé” och inte en konkret verksamhet.

Hovrätten fastställer fängelsedom för spridning av försvarshemligheter. Enligt ett pressmeddelande från Säpo, som bedrivit förundersökningen, har mannen spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar.
Mannen i 45-årsåldern, uppges ha spridit uppgifter och sammanställt kartor på ett hemligt internetforum. Mannen har medgett att han skapat kartfunktionen, men nekat till att ha lagt in de hemliga uppgifterna.
Av domen framgår att Försvarsmakten gjort bedömningen att ett röjande av uppgifterna var för sig skulle innebära ett ”icke-obetydligt men” för svensk säkerhet.
Sammanställda skulle ett röjande däremot ”föranleda ett synnerligt men för Sveriges säkerhet”.
Mannen åtalades ursprungligen i februari 2021 och dömdes i Örebro tingsrätt till två års fängelse. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.
Straffskalan för brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift är fängelse i högst fyra år.

 JO-kritik mot Salberga för covidavskiljning. I januari förra året hölls alla intagna på häktet i Salberga under en period i avskildhet på grund av spridning av covid-19.
Nu kritiseras Kriminalvården av Justitieombudsmannen (JO), skriver Publikt.
JO ifrågasätter inte att smittan först omöjliggjorde att låta de intagna få en daglig promenad.
Men enligt JO var häktet skyldigt att snarast möjligt kunna erbjuda normal utomhusvistelse igen. JO anser att insatserna i den delen var otillräckliga.

Turkisk hackergrupp pekar ut svenska Riksbanken som måltavla för en kommande cyberattack, i en kanal på chattappen Telegram, rapporterar SR Ekot.
Riksbanken har gått ut med en varning till myndigheter och banker under torsdagen.
Det är i dagsläget oklart hur allvarligt hotet är, säger Rickard Faleij som är informationssäkerhetsansvarig hos den svenska centralbanken. Han vill inte spekulera i vad bakgrunden till hotet kan vara.
– Får vi hot mot oss så anpassar vi vår bevakning, säger han utan att vilja gå in på detaljer.

Kraftig ökning av opiumodlingar efter militärkupp. Produktionen av opium i Myanmar har ökat dramatiskt sedan militärjuntans maktövertagande 2021, enligt en rapport från FN:s narkotikaorgan UNODC.
Den politiska och ekonomiska oredan har fått allt fler fattiga lantbrukare att vända sig till den lukrativa odlingen av opiumvallmo, skriver AFP.
– Ökningen vi ser i narkotikaindustrin är direkt kopplad till den kris som landet genomgår, säger UNODC:s regionala representant Jeremy Douglas.
Det var i februari 2021 som militärjuntan tog makten i Myanmar från den civila regeringen. Sedan dess har landets ekonomi paralyserats och tusentals människor dödats och fängslats.
Under 2022 bedömdes runt 40 procent av landets invånare leva i fattigdom, enligt FN.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.