Nyhetssammandrag söndag 29 januari 2023

Publicerad 2023-01-29

Familj lurade till sig miljonbidrag, kriminella utnyttjar situationen när poliser skickas till Stockholm, man krossad av pissoar och australierna varnas – radioaktiv minikapsel försvunnen.

Familj lurade till sig miljonbidrag. De två föräldrarna och kvinnan döms till fängelse mellan ett och två år för grovt bidragsbrott, medan sonen får villkorlig dom.
Sammanlagt ska personerna ha fått utbetalningar på drygt fem miljoner kronor från Försäkringskassan mellan 2017 och 2021, då polisen slog till. De fyra ska betala tillbaka pengarna.
Kvinnan som fick hjälpen bedöms ha kraftigt överdrivit sitt vårdbehov och i tidsrapporter har man redovisat assistansarbete som inte ägt rum.
Under rättegången vittnade flera personer om att kvinnan klarar sin vardag utan omfattande hjälp.
Hon körde själv sin bil när hon greps och hon ska också via sms ha bett en av assistenterna att ”motionera elrullstolen” som hon inte använde för att det skulle se bra ut inför en service, skriver Smålandsposten.
Enligt tidningen rör det sig om ett av de största assistansbedrägerierna som någonsin avslöjats i länet.

Kriminella utnyttjar situationen när poliser skickas till Stockholm. Polisen i Stockholm har fått uppbackning från övriga landets poliskårer för att hantera våldsvågen som pågår i huvudstadsregionen.
Men enligt en intern granskningsrapport som SVT Nyheter tagit del av finns det en risk att kriminella kan utnyttja situationen.
– Nu måste vi lägga utredningar om exempelvis våldsbrott här uppe i Norrland på hög, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i Nord, som skickat ett 50-tal poliser.
I rapporten uppger flera polischefer ute i landet att det brottsförebyggande arbetet prioriteras ner och att verksamheten redan nu ”kör på fälgarna”.
I rapporten skrivs det också att de kriminella direkt märker av när poliser tas bort från lokalpolisområdena och då skjuter fram sina positioner.

Man krossad av pissoar. En man har omkommit i London efter att ha krossats till döds av en urinoar, rapporterar Sky News.
Räddningstjänst kallades till området West End strax efter lunch på fredagen efter larm om att en underhållsarbetare skadats allvarligt. Mannen dog på platsen efter att räddningsarbetare misslyckats med att rädda hans liv.
”Mannen tros ha ådragit sig klämskador när han arbetade med en teleskopisk urinoar på platsen”, skriver Metropolitanpolisen i ett uttalande.
En teleskopisk urinoar är en underjordisk pissoar som mekaniskt höjs till marknivå under nätterna. Olyckan inträffade precis utanför The Palace Theatre, en av West Ends stora teaterscener.

Australierna varnas – radioaktiv minikapsel försvunnen. En brådskande sökinsats har inletts i västra Australien efter att en liten radioaktiv kapsel har försvunnit i samband med att den fraktades från en gruva, rapporterar AFP.
Silverkapseln, i storleken 8 gånger 6 millimeter, används i gruvdrift och har varit försvunnen sedan mitten av januari.
Den har försvunnit någonstans längs en 140 mil lång sträcka – och att det tog hela femton dagar innan någon upptäckte att den var borta.
Kapseln innehåller den radioaktiva substansen Cesium-137 som kan orsaka allvarligt illamående, brännskador, strålsjuka och cancer.
Australiens myndighet varnar allmänheten för att plocka upp föremålet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.