Nyhetssammandrag måndag 30 januari 2023

Publicerad 2023-01-30

Tonårspojke ihjälskjuten, mord i Gällivare, två sprängningar nära varandra och fyra misstänkta häktade efter polisinsats i Sundsvall.

En tonårspojke blev på lördagskvällen ihjälskjuten inne på en sushirestaurang i Skogås i södra Stockholm. Enligt Aftonbladet var han endast 15 år gammal.
Polisen knackade dörr och sökte med hundar i området efter händelsen, och ett antal personer kontrollerades. Några har också tagits in till förhör.
En person greps efter händelsen och anhölls senare. Det är fortfarande oklart om dödsskjutningen har något samband med andra våldsdåd som skett i Stockholmsområdet den senaste tiden. 

Polisen fick på lördagskvällen larm om att en skadad person hittats i en bostad i Gällivare. Mannen fördes till sjukhus där han senare avled. Tre män greps, skäligen misstänkta för mord. Ytterligare en man greps sedan, han är på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Polisen fick under natten mot söndagen in flera larm om att en hög smäll hörts i Upplands Bro norr om Stockholm. Det visade sig att något slags explosivt ämne hade detonerat i porten till huset. Platsen spärrades av och bombtekniker undersökte området.
Knappt två timmar senare kom larm om en hög smäll i Upplands Väsby, några mil ifrån Upplands Bro. Även där hade en detonation skett i en portuppgång.
Polisen har knackat dörr i områdena och upprättat anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse. Utredningarna fortsätter med bland annat vittnesförhör och kontroll av övervakningskameror.
Inga personer ska ha skadats vid explosionerna, men materiella skador uppkom i båda husen.
En man i 25-årsåldern greps och anhölls senare, skäligen misstänkt för explosionen i Upplands Väsby.

I torsdags greps fyra personer vid en polisinsats i Sundsvall. Samtliga har nu häktats. En 22-årig man och en 20-årig man är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord, den senare misstänks även för grovt vapenbrott.
En 17-årig pojke misstänks för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och narkotikabrott.
En 20-årig kvinna från Sundsvall är på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott.
Hon ska ha erkänt det hon misstänks för. De tre männen nekar till brott. 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.