Nyhetssammandrag tisdag den 31 januari 2023

Publicerad 2023-01-31

19-årig kvinna riskerar tio års fängelse för att ha misskrediterat ryska armén, en person gripen för att ha tillverkat flera sprängladdningar, man dog vid polisingripande och väktare angripen med kniv.

Den 19-åriga ryskan Olesya Krivtsova har placerats i husarrest i väntan på åtal. Hennes brott var att lägga upp kritiska inlägg på Instagram.
Dessa inlägg har enligt ryska staten inneburit att hon “misskrediterat den ryska armén” och “uppmuntrat till terrorism”.
Hon har dessutom satts upp på Rysslands terrorlista, där bland andra al-Qaida och Islamiska Staten (IS) finns med.
Under husarresten är hon även förbjuden att använda Internet.

Under måndagen larmades polis till Kungsängen, nordväst om Stockholm, där ett misstänkt farligt föremål hittats i ett flerfamiljshus. Nationella bombskyddet kallades in.
En person har gripits i samband med händelsen och enligt Aftonbladet är mannen även misstänkt för att tillverkat flera av de sprängladdningar som detonerats runt om i Stockholm de senaste veckorna.

En man från Strängnäs omhändertogs av polis och skulle transporteras till en sjukvårdsinrättning. Under färden tappade mannen medvetandet.
– Jag kan konstatera att hjärt- och lungräddning påbörjades omedelbart när det uppmärksammades att personen förlorat medvetandet. Närmare detaljer vill jag inte lämna, sade polisområdeschef Mattias Forssten, till SVT Sörmland.
Ärendet har enligt gängse rutin anmälts till Särskilda åklagarkammaren, men ingen inblandad har delgivits misstanke.

En person försökte stjäla sprit på Systembolaget i Hässelby, i västra Stockholm. En väktare tog mannen på bar gärning, varpå den misstänkte gick till angrepp med en kniv.
I tumultet som uppstod lyckades tjuven fly platsen. En anmälan om grovt försök till våld mot tjänsteman, grovt hot mot tjänsteman och rån, har upprättats.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.