Nyhetssammandrag söndag den 5 februari 2023

Publicerad 2023-02-05

Fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina, två gripna för frihetsberövande av kvinna, 24-åring anhållen för mord och polisen använder drönare för att bekämpa gängkriminaliteten.

President Volodomyr Zelenskyjs stabschef, Andrij Yermak, har meddelat att 116 ukrainska medborgare har frigetts i en fångutväxling med Ryssland.
Det är bland andra soldater som tillfångatogs vid ett stålverk i Mariupol. Det ryska försvarsdepartementet uppger att 63 ryska militärer släppts.
De tackar Förenade Arabemiraten för deras hjälp med medling.

 Två män har gripits som misstänkta för att ha hållit en kvinna fången mot hennes vilja. Vittnen har berättat hur de sett poliser med dragna vapen storma lägenheten, detta enligt Hallands nyheter.
– De båda männen är anhållna misstänkta på sannolika skäl för frihetsberövande. En av männen är även misstänkt för grov våldtäkt, säger Annika Collin, på Åklagarmyndigheten.

 En 24-årig man har nu anhållits som skäligen misstänkt för mord på en 34-årig man i Söderhamn.
Polis larmades tidigt på fredagsmorgonen till en bostad där offret hittades skjuten till döds.
Två andra personer greps också, men har försatts på fri fot då åklagaren inte ansåg det finnas skäl för fortsatt frihetsberövande.

 Under helgen, från lördag den 4 februari klockan 15.00 till måndag den 6 februari klockan 06.00, så har ett särskilt beslut fattats om övervakning av vissa särskilt brottsdrabbade områden i Stockholm.
Bland de områden som kommer bevakas extra är Farsta och Vårby.
– Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i dessa områden. Genom att kamerabevaka från luften kommer vi kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten. Vi kommer dessutom kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar i syfte att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova våldsbrott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.