Nyhetssammandrag måndag 6 februari 2023

Publicerad 2023-02-06

En man har blivit knivhuggen i halsen i Skinnskatteberg, mordförsök i Göteborg, barn placerade i familjehem där det förekom misshandel, oro för kriminella gäng i Skellefteå, polisen har gripit 42 misstänkt kriminella och Irans ledare benådar tiotusentals fångar.

En man i 25-årsåldern har knivhuggits i halsen i Skinnskatteberg. Han är allvarligt skadad och har förts till sjukhus med ambulans.
– Mannen fick hjärt-lungräddning av grannar, men kvicknade till när vi kom fram. Efter att han togs till sjukhus har vi inte kunnat förhöra honom, säger Viktor Åkring Dicksved, befäl vid polisens regionledningscentral.
En annan man i 25-årsåldern greps på plats och anhölls under natten av åklagare, misstänkt för mordförsök.
Båda männen är kända av polisen sedan tidigare. Motivet till dådet är oklart.

En man i 45-årsåldern greps på lördagskvällen i Göteborg misstänkt för mordförsök på en kvinna.
Polisen kallades till en lägenhet i stadsdelen Majorna vid 20.30-tiden på lördagen. I bostaden hittades en skadad kvinna i 30-årsåldern.
Hon var vaken när polisen kom och fördes med ambulans till sjukhus. Mannen greps på plats.
– Lägenheten är avspärrad för undersökning, säger Anders Wennergren vid Göteborgspolisen.

Ett barn placerades av Falköpings kommun i ett familjehem som tidigare hade anmälts till socialtjänsten för misstankar om våld, rapporterar P4 Skaraborg.
Den ansvarige inom socialtjänsten hämtade inte in registerutdrag och har nu fått sparken.
Kommunens lex Sarah-utredning hittade ytterligare brister och det bidrog också till att den anställde fick gå.
Socialtjänstens verksamhetschef Elisabeth Andersson säger att man nu skärper rutinerna, men påpekar att man trots allt redan tidigare har haft tillräckliga rutiner vid familjehemsplaceringar.
– Nu tror inte jag i det här enskilda fallet att det handlar om det (bristande rutiner), utan här är det en underlåtenhet att utföra det som står, säger Andersson till radion.

Oro för kriminella gäng i norr. Polisen befarar att våldsvågen i Stockholm ska sprida sig längre norrut, rapporterar SVT Västerbotten.
Enligt polisen finns det redan kopplingar mellan kriminella i Umeå och nätverk i Sundsvall och Stockholm. Samtidigt jobbar polisen aktivt med att stoppa brottsligheten från att få fäste.
– Det är både individer och kriminell verksamhet som rör sig upp mot Umeå, det är något vi följer noga, säger Olle Andersson, chef för utredningssektionen hos polisen i region Nord.
Man misstänker också att Skellefteå är av intresse för nätverken.
– Vi vet vilka individer som har en vilja och en kapacitet att utveckla sin kriminalitet och håller koll på det, säger Olle Andersson.

Polisen har gripit 42 personer i Europa efter att ha lyckats knäcka den krypterade appen Exclu Messenger, rapporterar AFP.
Operationen startade redan 2020 och personerna greps på fredagen, då polisen slog till mot 79 adresser i Belgien, Nederländerna och Tyskland.
Polisen tog sig in i appen för fem månader sedan och har sedan dess kunnat läsa meddelanden mellan organiserade brottslingar. Man har även kunnat avlyssna hemliga drogtransporter.
Polistillslagen ledde också till att flera knarklabb sprängdes, flera kilo narkotika kunde beslagtas tillsammans med miljontals euro i kontanter, liksom lyxvaror och vapen, enligt polisen i Nederländerna.
Även poliser från Sverige, Frankrike och Italien har deltagit i insatsen.

Irans högste ledare benådar tiotusentals fångar, skriver Reuters.
Fångarna kopplas till den senaste tidens protester.
Nyhetsbyrån HRANA skriver att omkring 20 000 iranska fångar har gripits under de regimkritiska protesterna i vinter.
Nu säger den högste ledaren, ayatolla Ali Khamenei, att han benådar tiotusentals fångar.
Enligt statliga medier kopplas fångarna till den senaste tidens protester.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.