Nyhetssammandrag lördag 11 februari 2023

Publicerad 2023-02-11

Skottlossning i Fittja, nio personer anhållna – narkotika och sprängmedel beslagtogs, man i 70-årsåldern rånad, sex män mellan 18 och 49 år åtalade, pulverbrev skickades till skola och kommunhus och polisen misstänker att fler personer var inblandade i fritagningen av gängkriminella Milad Safi.

En skottlossning har inträffat i Fittja, söder om Stockholm. Två personer är skottskadade enligt polisen. De hittades utomhus.
– Vi har en insats där vi söker efter gärningsman eller gärningsmän. Vi har helikopter på plats strax, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Nio personer anhållna – sprängmedel och narkotika beslagtogs. Nio personer från olika delar av Sverige har anhållits av polisen, misstänkta för grova narkotikabrott.
När de misstänkta greps gjorde polisen beslag av sprängmedel och narkotika. Polisen säger att de under en längre tid har bedrivit en spaningsinsats.
– Vi har tre personer anhållna i Stockholm, fyra i Trollhättan och två i Skövde. Vi kan inte utesluta att fler personer kommer att gripas i ärendet, meddelar spaningsledare Peter Sundblad på utredningssektionen i Skaraborg i ett pressmeddelande.
Polisen ser en koppling till kriminella konfliktmiljöer och poliser från både Stockholm, Skaraborg och region Väst samarbetade vid gripandet.

Man i 70-årsåldern rånad – slogs och pistolhotades. Under torsdagskvällen kallades polisen till en adress i Bollebygd med anledning av ett rån.
En man i 70-årsåldern ska ha blivit rånad av två okända gärningspersoner. Han ska ha hotats med en pistol och misshandlats när han satt i sin bil.
Rånarna ska ha tagit mannens telefon, bankkort med kod och smycken innan de lämnade platsen.
En anmälan om grovt rån och grovt vapenbrott har upprättats.

Sex män mellan 18 och 49 år åtalades för inblandning i de våldsamma påskupploppen i Skäggetorp i Linköping förra året.
Oroligheterna bröt ut den 14 april förra året samband med att den högerextreme Rasmus Paludan skulle bränna koranen.
Situationen spårade ur och slutade med att flera personer gick till attack mot blåljuspersonal.
Minst 28 poliser skadades i samband med upploppen och åtta av dem fick söka upp sjukvård.
Totalt döms fem personer till fängelse i fyra respektive fem år. En person frikänns.
Bland de nu dömda finns en 18-åring som får fyra års fängelse.
På filmmaterial syns 18-åringen vid upprepade tillfällen kasta sten och föremål mot poliserna.
En 43-årig man döms för att ha maskerat sig och för att vid upprepande tillfällen ha kastat sten mot polisen.

Pulverbrev skickades till skola och kommunhus. Under dagen har kommunhuset och en skola i Gnesta fått brev innehållande vitt pulver skickat till sig.
Polis åkte under morgonen ut till skolan och tog hand om det första brevet som upptäcktes.
Vid lunchtid kom information om det andra brevet, som skickats till kommunhuset. Även detta åkte polisen och hämtade upp.
Det finns i nuläget ingen misstänkt. En anmälan om olaga hot mot grupp har upprättats.

Polisen misstänker att fler personer var inblandade i fritagningen.
Gängkriminelle Milad Safi, 20, fritogs av beväpnade män i samband med ett besök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping tidigare i veckan.
Nu meddelar polisen att flera personer misstänks ha varit inblandade i fritagningen, säger kriminalkommissarie Jan Staaf, till Ekot.
– Det förefaller vara fler än de två personer som aggressivt hotade väktarna vid Kriminalvården, vilket tyder på att det är betydligt fler personer inblandade i den här fritagningen. Det finns vittnesuppgifter som berättar om olika personer som har betett sig märkligt i ytterligare ett fordon som kan kopplas till fritagningen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.