Nyhetssammandrag måndag 13 februari 2023

Publicerad 2023-02-13

Många knarksmugglare gömmer sig utomlands, Sverige har kastat covidvaccin för 1,5 miljarder kronor, polisanställd avskedas efter dom om ofredande och unikt dödsstraff kan utdelas i New York.

Många knarksmugglare gömmer sig utomlands. Flera personer som är misstänkta för omfattande narkotikasmuggling till Sverige befinner sig utomlands och kan inte gripas, rapporterar SR Ekot.
Flest personer befinner sig i Turkiet och enligt Ekots uppgifter finns även efterlysta på Balkan, i Marocko samt några enstaka i andra afrikanska länder.
Turkiet sticker ut med flest fall.
– Turkiets ambitionsnivå när det gäller att lämna ut tongivande kriminella är tyvärr inte så där väldigt bra, säger Stewe Alm, strategisk analytiker på polisens nationella operativa avdelning.
En försvårande omständighet för utlämning handlar i vissa fall om att de efterlysta personerna är medborgare i landet de befinner sig i.

Sverige har kastat covidvaccin för 1,5 miljarder kronor. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik rör det sig om 8,5 miljoner doser covidvaccin vilket är nästan en femtedel av allt covidvaccin som hittills köpts in, rapporterar Sveriges Radio.
Den tidigare nationella vaccinsamordnaren, Richard Bergström, uppskattar att de slängda vaccinen ska ha kostat 1,5 miljarder kronor. Han menar att den största anledningen är de människor som avstått från vaccin.
”Den stora volymen är faktiskt de doser människor inte velat ta, alltså dos tre, fyra eller fem. De var redan inköpta och nu måste de förstöras”, säger han till SR.

 Polisanställd avskedas efter dom om ofredande. En polisanställd skrev nedsättande om sin ex-sambo, som jobbar som polis, på sajten Flashback.
Nu har hon dömts för ofredande till dagsböter och skyddstillsyn. Dessutom innebär domen att hon avskedas, enligt beslut av Polismyndighetens personalansvarsnämnd, skriver tidningen Publikt.
Enligt hovrätten har kvinnan skrivit nedsättande om en man och en av hans anhöriga på Flashback. Där ska hon också ha lagt ut mannens personuppgifter.
Kvinnan har nekat till att det är hon som skrivit inläggen, men både tingsrätt som hovrätt finner att detta är styrkt.
Enligt domstolarna har hon utsatt mannen för ett hänsynslöst agerande, med avsikt att kränka.

 Unikt dödsstraff kan utdelas i New York. För första gången på många år kan en domstol på Manhattan utdöma ett dödstraff, skriver New York Times.
Sayfullo Saipov, 35, har dömts för att ha kört ihjäl åtta människor på en cykelbana i New York år 2017, skyldig på flera mord- och terroråtalspunkter.
Nu ska en jury bestående av tolv personer ta ställning till påföljden. För att Saipov ska få dödsstraff krävs ett enhälligt beslut.
Dödsdomar är ovanliga i delstaten New York och än mer ovanliga på Manhattan. En federal avrättning har inte skett sedan bankrånaren Gerhard A Puff avrättades 1954 efter att ha dödat en FBI-agent.
Joe Bidens administration har infört ett stopp för alla federala avrättningar men om juryn väljer dödsstraff för Saipov kan straffet verkställas under en framtida president.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.