Nyhetssammandrag tisdagen 14 februari 2023

Publicerad 2023-02-14

Över 900 barn har förts ut ur Sverige de senaste fem åren, bedragare hyr ut lägenheter med stulna identiteter, ny satsning för att minska brottsligheten i Malmö, man åtalas för krigsbrott i Afghanistan och godisjätte får böta efter att arbetare ramlat ner i choklad.

Över 900 barn har förts ut ur Sverige de senaste fem åren, enligt en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.
Majoriteten av fallen sker i ett hederspräglat sammanhang, men allt fler även i samband med vårdnadstvister
Utrikesdepartementet har sedan 2018 fört statistik över personer som blir bortförda eller olovligt kvarhållna i andra länder. Av dessa personer är 916 barn. Enligt SVT återvänder personerna till Sverige i mindre än en tredjedel av fallen.
Advokat Ia Sveger, som arbetat länge med drabbade föräldrar och barn, säger att mörkertalet troligen är stort.
– Med största sannolikhet är siffran ännu högre.

 Bedragare hyr ut lägenheter med stulna identiteter. Lyxlägenheter till vrakpriser, stulna identiteter och förfalskade underskrifter. Göteborgsposten rapporterar om en lägenhetsbedragare i Göteborg som lurar personer på Blocket Bostad att betala förskottshyror på tiotusentals kronor.
Kruxet är att lägenheterna ägs av intet ont anande personer, som inte alls är intresserade av att hyra ut sina bostäder.
En av dem är Patrik. Flera gånger har personer knackat på hemma hos honom i tron att de ska få hyra hans lägenhet på Linnégatan.
– Jag har polisanmält två eller tre gånger, men det bara fortsätter, säger han till GP.
Patrik påpekar att alla som blivit lurade ändå har varit förstående.
– Men man vet ju inte hur folk reagerar när de betalat 30 000 kronor för att hyra lägenheten.

 Ny satsning för att minska brottsligheten i Malmö. Mer än en tiondel av 1–5-åringarna i Malmö går inte till någon förskola och en stor majoritet i den gruppen har utländsk bakgrund och kommer från socioekonomiskt svaga omständigheter, skriver Sydsvenskan.
Nu ska Malmö locka upp till tusen barn till förskolan i sommar med målet att förbättra språkkunskaperna, bryta segregationen och pressa ner brottsligheten.
Sydsvenskan hänvisar till forskning som visar att bland annat kriminalitet och psykisk ohälsa är mindre vanligt bland ungdomar som har gått i förskolan.
En ändring i skollagen, som träder i kraft den 1 juli, innebär att kommunen är skyldig att aktivt söka upp föräldrar till barn i åldern 3–5 år. Kampanjen ska fortsätta varje termin till dess att barnet är 6 år.

 Man åtalas för krigsbrott i Afghanistan. En man i 35-årsåldern åtalas vid Göteborgs tingsrätt för att ha gjort sig skyldig till krigsbrott i Afghanistan för över sju år sedan.
Mannen uppges ha varit medlem i en milisgrupp som kidnappade ett tiotal civila – bland dem ett spädbarn. Syftet var att utväxla fångar med talibanerna.
– De har kidnappat en skara bybor för att ha dem som utbyte, och man får inte använda civila som gisslan, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till P4 Göteborg.
De kidnappade hölls fångna i minst en dag. En person uppges ha blivit dödad.
Åtalet bygger till stor del på vad mannen själv berättat för Migrationsverket, när han sökte asyl i Sverige. Han nekar till brott.

Godisjätte får böta efter att arbetare ramlat ner i choklad. Den amerikanska godisjätten Mars Wrigley bötfälls efter det att två arbetare trillat ner i ett kar med choklad.
Olyckan inträffade i juni förra året i en fabrik i Elizabethtown i delstaten Pennsylvania, där bland annat det populära godiset M&M och Mars framställs.
Arbetarna var anlitade via ett annat företag för att utföra underhåll när de snavade ner i chokladen.
Räddningstjänsten lyckades få ut personerna genom att skära ett hål i botten på karet. Båda fördes till sjukhus, en med helikopter.
USA:s arbetsmiljömyndighet OSHA kräver nu Mars Wrigley på drygt 14 500 dollar, motsvarande cirka 150 000 kronor.
Enligt Mars Wrigley hade arbetarna inte godkänts att vara vid karet. De hade heller inte utbildats i säkerhetsrutinerna.
En talesperson för företaget säger att säkerheten är ”högsta prioritet” och att man uppskattar OSHA:s hjälp för att utreda händelsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.