Nyhetssammandrag onsdag 15 februari 2023

Publicerad 2023-02-15

Polis råkade avfyra vapen inne på stationen, sameby misstänker att renar skjutits, gängmedlemmar har fått miljoner av staten, man betalade för sex – krävde tillbaka pengarna för avtalsbrott och bajs-attack vid tysk opera.

Polis råkade avfyra vapen inne på stationen. En polis avfyrade av misstag ett skott med sin tjänstepistol inne på polisstationen i Östersund, skriver SVT Jämtland.
Det var när polisen skulle byta om som hen övningsdrog sitt vapen och råkade avlossa ett skott rakt in i en spegel. Ingen annan person befann sig i närheten och ingen skadades heller.
Polisen har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

 Sameby misstänker att renar skjutits. I Sirges sameby misstänker man att flera renar har plågats sedan stora mängder renblod hittats längs en skoterled i Harads i Bodens kommun, rapporterar Sameradion.
Det ska finnas misstankar om att flera renar har skadeskjutits och att åtminstone en av renarna har släpats till en bil.
Svenska samernas riksförbund kallar händelsen för ett ”förfärligt dåd och uttryck för rasism”.
– Det är helt oacceptabelt att detta får fortgå år ut och år in, säger Matti Blind Berg, förbundsordförande för SSR i ett pressmeddelande.
Enligt Polisen är det oklart om det handlar om en trafikolycka eller om renarna har blivit skjutna. En förundersökning är påbörjad.

Gängmedlemmar har fått miljoner av staten. Flera personer inom den organiserade brottsligheten i Malmö har fått höga belopp av Justitiekanslern (JK) efter att ha varit häktade utan att dömas för brott, rapporterar DN.
Enligt tidningen fick omkring 30 tungt kriminella och gängledare i Malmö under förra året ta del av 1,7 miljoner i skadestånd efter att ha varit frihetsberövade.
Ett annat exempel är den gängledare som sköts ihjäl på Emporia i augusti, som under sina sista tre år i livet fick över 700 000 kronor av JK.
– Vi har ett system i dag där staten förser människor som annars inte skulle ha några legala inkomster med legala tillgångar, säger åklagaren Magnus Pettersson.

Man betalade för sex – krävde tillbaka pengarna för avtalsbrott. Mannen har krävt kvinnan på 10 000 kronor då hon enligt honom inte uppfyllt ”sin del av avtalet”.
Kvinnan menar att han betalat för sex men att hon avbrutit det hela efter att han bett henne göra saker som hon inte varit bekväm med.
Mannen från Enköping som stämt kvinnan på 10 000 kronor har i första hand hävdat att överföringen till kvinnan tidigt en söndagsmorgon i våras var menat som ett lån. I andra hand menar han att det varit ett ”köp av tjänst”.
Resonemanget han framfört till tingsrätten lyder bland annat att: ”Överföringen på 10 000 kronor avsåg förskott på betalning för tjänsten. Eftersom kvinnan inte utförde tjänsten ska pengarna återgå till honom. Tjänsten var att kvinnan skulle ’vara hans ikväll’”.
Domstolen dömer nu till kvinnans fördel då man anser att det är styrkt att överföringen på 10 000 kronor skedde i syfte att köpa sex, vilket bland annat grundar sig i den skriftliga konversationen mellan mannen och kvinnan.
”En person som väljer att begå en brottslig gärning ska inte kunna få hjälp av rättsordningen för att få tillbaka pengar han förlorat på grund av sin brottsliga gärning”, skriver domstolen.

Bajs-attack vid tysk opera. En svidande recension fick Marco Goecke, balettchef vid statsoperan i Hannover, att bli så rasande att han smetade hundbajs i kritikerns ansikte, rapporterar tyska medier.
Det var Frankfurter Allgemeine Zeitungs kritiker Wiebke Hüster som blev utsatt för attacken. I en svidande recension av Goeckes uppsättning av ”In The Dutch Mountains” skriver hon att man som besökare ”omväxlade blir dödad och galen av tristess”.
Under premiären var dock Hüster på plats. I pausen gick balettchefen, och hans tax Gustav, fram till henne och tryckte en påse hundbajs i hennes ansikte.
Det tyska journalistförbundet menar att tilltaget är en attack på pressfriheten och kulturminister Falko Mohrs kallar det för ”fullständigt oacceptabelt”.
Goecke själv tar inte avstånd från det inträffade. Han säger att han först försökt prata med Hüster, men att hennes attityd fick bägaren att rinna över.
– Hon har också kastat skit på mig i flera år, säger han till tyska public service-bolaget NDR.
Händelsen har polisanmälts, Goecke har stängts av och operan har bett om ursäkt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.