Nyhetssammandrag torsdag 16 februari 2023

Publicerad 2023-02-16

Vikarie döms för misshandel av elev, bilist stoppades med sex kilo heroin under bilmattan, ny kurs startas som ingång till yrket kriminalvårdare, Polisen sätter upp kameror i Sundsvall och Ekobrottsmyndigheten överklagar Swedbank-dom.

Vikarie döms för misshandel av elev. En lärarvikare på en lågstadieskola i Ulricehamns kommun har dömts för misshandel och ofredanden efter att på olika sätt ha bestraffat en elev, rapporterar Ulricehamns tidning.
Läraren har bland annat slagit eleven med en linjal och ”knäppt honom” i huvudet med ett finger. Vid ett tillfälle höll hon fast pojken medan klasskamraterna tvingades att ställa sig på kö och knäppa honom i huvudet.
Elever har också bestraffats genom att läraren pussat dem på kinden med läppstift.
Läraren har under rättegången nekat till brott men uppgett att hon arbetar med ”okonventionella metoder” för att hålla ordning i klassrummet.
Borås tingsrätt menar att det samlade straffvärdet för de åtalspunkter som kvinnan döms för motsvarar två månaders fängelse. Rätten gör samtidigt bedömningen att det saknas skäl att befara att hon gör sig skyldig till fortsatt brottslighet. Därför blir det en villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar.

Bilist stoppades med sex kilo heroin under bilmattan. Bilisten stoppades av Tullen i Malmö och i ett specialbyggt utrymme under bilmattan hittades sex kilo heroin till ett värde av fem miljoner. Nu åtalas en 20-åring för synnerligen grovt narkotikabrott.
I förhör har den nu åtalade mannen nekat till anklagelserna och hävdat att han tvingats köra ner sin bil till Rotterdam eftersom han står i skuld till ”stora och farliga killar”.
Väl framme har han enligt egna uppgifter lämnat ifrån sig bilen för att hämta upp den en dag senare. Planen var att detta skulle upprepas tre gånger, men mannen åkte fast redan på första försöket, skriver HD/Sydsvenskan.
Till Tullen sa mannen dock att han varit nere för att hälsa på en släkting under ett dygn.
Dom faller 21 februari. Åklagaren yrkar på sju års fängelse.

Ny kurs startas som ingång till yrket kriminalvårdare. Kriminalvården behöver anställa och i samarbete med Kalmar kommun skapas därför en förberedande ingång till yrket kriminalvårdare. Den är en vuxenutbildning som startar i september i Kalmar.
Den 40 veckor långa kursen inklusive sex veckors praktik, ersätter inte myndighetens betalda kriminalvårdsutbildning, men ska bredda kompetensen och förbättra möjligheterna att bli antagen och anställd, skriver Kriminalvården.
Utbildningen har 20 platser men det kan utökas om den faller väl ut. Behörighetskravet är avslutad grundskola årskurs nio eller motsvarande.
Kursen berättigar till studiemedel och kan också ge rätt till omställningsstudiestöd för den som exempelvis drabbats av uppsägning.
I förlängningen är kursen också tänkt att bli en förlaga för andra orter där Kriminalvården bygger ut och behöver nyanställa.

Polisen sätter upp kameror i Sundsvall. Polisen i Västernorrland har beslutat att bevaka delar av Sundsvall med kameror, skriver polisen på sin hemsida.
Kamerorna kommer att installeras i stadsdelarna Nacksta och Skönsberg, och sitta uppe till och med maj. Framöver kan det bli aktuellt med kameror på ytterligare platser i staden.
Det framgår inte vad orsaken till beslutet är, men Sundsvall har hamnat i ropet i samband med den våldsvåg som svept över Stockholmsområdet sedan juldagen.
En av konflikterna bakom de grova våldsdåden ska enligt flera medier handla om vem som kontrollerar narkotikahandeln i Sundsvall.

Ekobrottsmyndigheten överklagar Swedbank-dom. Ekobrottsmyndigheten överklagar den friande domen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Det skriver EBM i ett pressmeddelande.
– Efter att noga ha gått igenom tingsrättens dom kan vi konstatera att vi inte delar tingsrättens bedömningar och slutsatser, säger chefsåklagare Thomas Langrot.
Han yrkar på att Bonnesen i första hand döms för svindleri och i andra hand för marknadsmanipulation, samt för obehörigt röjande av insiderinformation.
Det var i slutet på januari som Stockholms tingsrätt meddelade friande dom i åtalet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.