Nyhetssammandrag lördag 18 februari 2023

Publicerad 2023-02-18

Unga sniffar torrschampo, över hundra trafikkameror i Göteborg saknar tillstånd, ponny död efter trubbigt våld mot huvudet, Polisen utreder dödsfall på sjukhus i Växjö och 10 000 opiumtabletter insydda i smugglarnas kläder.

Unga sniffar torrschampo. Läkare varnar för en ny trend som sprider sig bland unga – att sniffa torrschampo för att berusa sig, rapporterar TT.
Ungdomar använder torrschampo för berusning genom att andas in gasen ur flaskan. Drivgasen i schampot påverkar hjärnan och hjärtat, och kan i värsta fall leda till hjärtstillestånd och skador på nervsystemet som inte försvinner.
Gasen löser upp fettet kring nervcellerna, vilket kan ge bland annat demensliknande symtom. Förutom gasen kan även pulvret i torrschampot ge skador på lungorna när det fastnar i luftvägarna.
– Det här är en riktigt dålig idé. Att andas in torrschampo kan i värsta fall leda till att hjärtat stannar redan första gången man testar det, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.
Han säger att antalet samtal om fenomenet till Giftinformationscentralen fortfarande är på en låg nivå. Men eftersom trenden rapporterats från flera håll i landet är han orolig för att det ska sluta i tragedi.

Över hundra trafikkameror i Göteborg saknar tillstånd. 132 trafikkameror i Göteborg saknar tillstånd eller tillräcklig dokumentation. Det visar trafiknämndens årsrapport enligt GP.
En orsak är enligt tidningen att lagstiftningen ändrats och att kommunen inte hängt med i vilka krav som gäller för övervakningen.
Däremot anses kamerorna så pass viktiga att de får sitta kvar – trots att kommunen riskerar miljonvite.
– Det är bedömningen. Men vi håller på med åtgärder, till exempel blurra delar i kamerabilden på vissa kameror, säger Lilia Bidar som är enhetschef för mobilitetstjänster på stadsmiljökontoret.

Ponny död efter trubbigt våld mot huvudet. En ponny som hittades död i sin hage i Lummelunda på Gotland hade utsatts för trubbigt våld mot huvudet, rapporterar lokala medier.
Hästen hittades den 8 februari och nu har djurskyddspolisen i Stockholm fått resultatet från obduktionen.
– Dödsorsaken är massiv hjärnblödning, orsakad av någon form av trubbigt våld mot huvudet. Värt att nämna är att hästen dog omedelbart, enligt veterinären, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind till helagotland.se.
Ärendet rubriceras som misstänkt djurplågeri, men enligt Skagerlind är det inte helt enkelt säga om en människa orsakat skadorna.
– I teorin skulle hästen ha kunnat slå i huvudet. Men vi ser det som väldigt osannolikt att den ska ha gjort det med den kraften som krävs.

Polisen utreder dödsfall på sjukhus i Växjö. Polisen utreder ett dödsfall efter att en patient avlidit på Centrallasarettet i Växjö.
Dödsfallet inträffade i onsdags, och polisen ska i samband med det ha fått ett samtal från vårdpersonal om misstänkt brott, rapporterar Smålandsposten.
– Enligt uppgifterna som vi fått har patienten avlidit efter att ha fått en felaktig dos av ett läkemedel. Läkemedlet ska inte ha getts av den som ringde oss utan av en annan vårdpersonal, säger jourhavande förundersökningsledare Fabian Sandberg till tidningen.

10 000 opiumtabletter insydda i smugglarnas kläder. Med nästan 10 000 narkotikaklassade tabletter insydda i kläderna kom två män och en kvinna iland från Polenfärjan i Ystads hamn i november.
Kläderna rasslade när de undersöktes, beskriver en tulltjänsteman i ett förhör.
Trots misstanke om smuggling släpptes trion, som då begav sig mot en lägenhet i Malmö, medan spanande tulltjänstemän följde efter.
När tillslaget gjordes mot lägenheten höll de misstänkta på att preparera tabletterna för försäljning.
De båda männen och kvinnan åtalas nu för grov narkotikasmuggling, rapporterar Ystads Allehanda.
Beslaget omfattade 9 960 oxykodontabletter, som på den illegala marknaden har ett styckepris på uppåt 500 kronor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.