Nyhetssammandrag söndag 19 februari 2023

Publicerad 2023-02-19

Sprängdeg hittat i dike utanför Enköping, man körde igenom polisavspärrning för att hämta pizza, miljoner till Kronofogden för kriminellas lyxprylar, rysk räddningskapsel skickas till rymdstation och 18 döda migranter i lastbil i Bulgarien.

Sprängdeg hittat i dike utanför Enköping. Polisen fick igår larm om ett misstänkt farligt föremål i ett dike strax utanför Enköping, vilket visade sig vara drygt hundra gram sprängdeg som man nu omhändertagit.
– Det är ett ovanligt fynd men kan innebära risk för både hälsa och liv, säger Pelle Vanstad, presstalesperson hos Polisen.
Fyndet konstaterades snabbt som relativt ofarligt då varken tändpatron eller någon form av stubin fanns på plats, vilket krävs för att degen ska detonera.
Därför kunde polispatrullen omhänderta fyndet på egen hand.
– Sprängdegen har nu transporterats över till Försvarsmakten, som under kontrollerade former kommer förstöra den, enligt Pelle Vanstad.
Polisen har i nuläget inte någon teori om hur sprängdegen har hamnat där. Inte heller vem som kan ha lagt den där.

 Körde igenom polisavspärrning för att hämta pizza. En Nyköpingsbo i 80-årsåldern döms till böter för att ha kört igenom avspärrningsband och trotsat polisens stopptecken, rapporterar SVT.
Det hela utspelade sig i november förra året när polisen var i färd med att spärra av en misstänkt brottsplats i centrala Nyköping.
Enligt polisens vittnesmål i tingsrätten rundade bilföraren en varningstriangel och sedan en polis med avspärrningsband som även gjorde stopptecken.
Mannen, som var på väg för att hämta en pizza, har hävdat att han trodde att bara den ena filen var avstängd.
Men tingsrätten går alltså på åklagarens linje och dömer mannen för överträdelse av myndighetens bud.

 Miljoner till Kronofogden för kriminellas lyxprylar. Kronofogdens nya möjlighet att genomföra utmätningar på distans har gett myndigheten ett stort tillskott, skriver Dagens Industri.
I fjol drog Kronofogden in 145 miljoner kronor på nätauktioner, vilket är en nästan 40-procentig ökning jämfört med året innan.
Av nästan 8 500 föremål var fler än 1 000 kopplade till gängkriminella. Bland objekten fanns bland annat 33 skyddsvästar samt en rad dyra märkeskläder och klockor.
– Det är en succé, säger kronokommissarie Johannes Paulson om den nya lagen.
Ännu större summor väntas 2023, eftersom lagen om distansutmätning kom på plats under den andra halvan av 2022.

Rysk räddningskapsel skickas till rymdstation. Ryssland planerar att nästa vecka skjuta upp en räddningsfarkost till rymdstationen ISS för att hämta hem tre astronauter, rapporterar AFP.
Detta sedan den farkost som astronauterna, två ryssar och en amerikan, skulle ha återvänt med skadats.
Trots att kriget i Ukraina har lett till att Ryssland på många plan isolerats av omvärlden fortsätter USA och Ryssland att ha ett nära samarbete när det gäller ISS.
Farkosten ska skjutas upp 24 februari, uppger den ryska rymdmyndigheten Roscosmos.

 18 döda migranter i lastbil i Bulgarien. Bulgariens inrikesdepartement rapporterar att 18 döda människor har hittats i en övergiven lastbil två mil utanför landets huvudstad Sofia.
Enligt uppgifter från bulgarisk polis fanns 52 personer gömda under plankor i lastbilen, varav 18 hade kvävts till döds. Övriga 34 har förts till sjukhus.
Samtidigt meddelar myndigheter att de misstänkta människohandlare som har kört lastbilen flydde från platsen men att sju personer ska ha gripits.
De flesta överlevande ska ha varit i väldigt dåligt skick när de hittades.
– De har haft ont om syre, deras kläder var våta, de frös och de hade uppenbart inte ätit på flera dagar, säger Bulgariens hälsominister Assen Medzhidiev.
Migranterna i lastbilen var från Afghanistan. Bulgarien har under senare tid haft ett ökande problem med att människor försöker olagligen ta sig över gränsen. Bland annat har ett stängsel som nästan sträcker sig längst med hela gränsen mot Turkiet satts upp.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.