Nyhetssammandrag onsdag den 22 februari 2023

Publicerad 2023-02-22

Danmarks före detta försvarsminister åtalas för att ha röjt statshemligheter, kvinna attackerad och dödad av alligator, ung kvinna åtalas för mordförsök på två poliser och man hittad misshandlad i krockad bil.

Claus Hjort Fredriksen (V), Danmarks före detta försvarsminister, ställdes under tisdagen inför rätta.
Brottsanklagelserna är att han röjt statshemligheter för media.
Det gäller specifikt att han bekräftat att danska försvarets underrättelsetjänst tidigare samarbetat med den amerikanska spionorganisationen NSA för att spionera via fiberkablar.
Hjort Fredriksen förnekar brott.

 En 85-årig kvinnan var ute och gick med sin hund vid en sjö i staden Fort Pierce i Florida, USA.
Plötsligt dök en alligator upp ur vattnet och gick till attack. Kvinnan drogs under vattnet och dog av sina skador.
Hunden överlevde attacken. Alligatorn kunde snabbt fångas in.
Denna typ av attacker är ovanliga, under de senaste tio åren har det skett cirka åtta oprovocerad attacker per år, oftast utan dödlig utgång.

 Det var i januari som polis kallades till Balsta utanför Eskilstuna, där en kvinnan i 20-årsåldern hade rapporterats som hotfull.
När patrullen anlände gick hon till attack med en kniv. Nu åtalas kvinnan för mordförsök på två poliser och ytterligare en person.
Ingen skadades vid attacken. Den åtalade kvinnan förnekar brott.

 Strax efter 10 på tisdagsmorgonen tappade en bilförare kontrollen över sitt fordon på grund av halkan och körde rätt in i ett träd.
Enligt vittnen flydde två personer från bilen. När polisen undersökte fordonet hittade de en tredje man som var misshandlad.
Vittnesmål medförde att de två männen snabbt kunde hittas och gripas. Föraren greps som misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik samt misshandel och vapenbrott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.