Nyhetssammandrag tisdag 28 februari 2023

Publicerad 2023-02-28

Polis skjuten till döds – annan polis gripen, efterlyst kvinna kastade stenar mot bilar, justitieminister Strömmer kallas till justitieutskottet efter Löfvings död, EU-kommissionen vill skärpa kraven för att få köra A-traktor och polis knivhuggen i Norrköping - gärningsmannen skjuten.

Polis skjuten till döds – annan polis gripen. En polis har skjutits till döds vid en polisstation i österrikiska Obersteiermark, rapporterar Kronen Zeitung. Nu har en annan polis gripits misstänkt för dådet, enligt lokal polis. Exakt vad som ligger bakom skjutningen är oklart. Polisen har gjort avspärrningar på brottsplatsen.

En efterlyst kvinna kastade stenar mot bilar. En skrikande kvinna i 35-årsåldern kastade stenar mot bilar på Södermalm.
Hon ska även ha antastat förbipasserande och försökt att ta sig in på ett hotell.
– Hon har bettet sig illa på olika sätt, sprungit runt på gatan och haft sönder saker, säger Daniel Wiklund hos Polisen.
Kvinnan tog sig in på ett hotellet där personalen lyckades ta en kniv ifrån kvinnan, innan hon kunde omhändertas av polis.
Då hon var efterlyst för att avtjäna ett fängelsestraff transporterade Polisen henne till Kriminalvården.

Gunnar Strömmer kallas till justitieutskottet efter Löfvings död.
Socialdemokraterna kallar justitieminister Gunnar Strömmer (M) till justitieutskottet med anledning av polischefen Mats Löfvings död, rapporterar SVT Nyheter.
Enligt partiet har ”en rad frågetecken kommit upp rörande regeringens eventuella påverkan på hanteringen av utredningen kring polischefen Mats Löfving och Linda Staaf”.
I helgen rapporterade Expressen att regeringen, och framförallt justitieministern, tryckte på rikspolischefen för att snabba på utredningen kring Löfving och Staaf.
– Vi vill ha klarhet i vad som hänt i relationen mellan regeringen och polismyndigheten i det här ärendet. Därför vill vi att att justitieministern kommer till justitieutskottet för att redogöra för turerna kring utredningen av Mats Löfving, säger Ardalan Shekarabi, (S), rättspolitisk talesperson till SVT.

EU-kommissionen vill skärpa kraven för att få köra A-traktor. Sextonåringar ska behöva ta ett körkort med krav motsvarande B-körkort för att få köra ett sådant fordon.
Det uppger den ansvariga EU-kommissonären Andia Valean för Ekot och TT i samband med det informella mötet för EU:s transport- och energiministrar i Stockholm.
– Vi föreslår att A-traktorer ska kunna köras med ett B1-körkort och vi sänker då åldersgränsen till 16 år, säger Andia Valean.
Men det innebär inte att vanliga bilar ska kunna köras av 16-åringar, det ger dem bara rätt att köra A-traktor.
Förslaget finns enligt Valean med i det omarbetade EU-direktivet för körkortsregler som läggs fram den 1 mars.
Nu krävs bara ett AM-körkort och åldersgränsen för det är 15 år. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, vill höja åldersgränsen för den körkortsbehörigheten (AM) från 15 år till 16 år.

En polis har blivit knivhuggen utanför polishuset i Norrköping och polisen har avlossat sitt tjänstevapen och träffat gärningsmannen.
– Personen är förd i ambulans till sjukhus för vård, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson för Polisen region Öst.
Polisen ska vara allvarligt skadad.
– Vi åkte förbi med bil och såg när polisen sköt en äldre, blodig man, säger ett vittne.
Den skjutne hade attackerat en annan man med ett vasst tillhygge och Polisen misstänker mordförsök.
Som alltid när poliser avlossat sitt tjänstevapen så kommer det att utredas av Särskilda åklagarkammaren.
Platsen har spärrats av och Polisen försöker bilda sig en uppfattning om vad som ägt rum med hjälp av vittnesförhör och teknisk undersökning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.