Nyhetssammandrag torsdag 2 mars 2023

Publicerad 2023-03-02

70-årig kvinna hittad död – utreds som mord, oklart vem som sköt – två döms för mord, Lagrådet sågar ny terrorlag, man misstänks ha rånat och våldtagit prostituerade, åklagaren har överklagat snippa-domen och poliser jagade rånare med helikopter – tre personer är gripna.

En 70-årig kvinna har hittats död – utreds som mord. En kvinna i 70-årsåldern har hittats död i en bostad i Katrineholm under onsdagsmorgonen.
Enligt Polisen är omständigheterna kring dödsfallet oklara och det har inletts en förundersökning gällande mord.
En man i 70-årsåldern som också anträffades i bostaden har anhållits.

Oklart vem som sköt – båda döms för mord. En 19-årig man hittades ihjälskjuten på en åker utanför Enköping.
Hovrätten skärper nu straffet för de två åtalade till livstids fängelse för mord – trots att det är oklart vem som sköt.
Männen, en 20-åring och en 33-åring, dömdes i tingsrätten till sex respektive tolv års fängelse för medhjälp till mord, för att man inte kunde slå fast vem av de två som sköt.

Lagrådet sågar ny terrorlag. Regeringen vill göra det straffbart att delta i en terroristorganisation, och den nya lagen ska enligt regeringen vara på plats den 1 juni.
Lagrådet anser inte att regeringens lagförslag om att förbjuda terrordeltagande duger.
Det bör inte ligga till grund för ny lagstiftning eftersom det enligt Lagrådet finns en tydlig risk att lagen kommer att innebära en alltför långtgående kriminalisering.
Enligt juristerna är det tveksamt och lagen uppfyller kraven på tydlighet.
Lagen har setts som en viktig del i att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan.

Man misstänks ha rånat och våldtagit prostituerade. En man har häktats misstänkt för att ha våldtagit och rånat prostituerade kvinnor, skriver Polisen på sin hemsida.
Det var när Polisens sektion för människohandel jobbade uppsökande mot prostituerade som man fick kännedom om mannen.
Flera kvinnor beskrev hur de utsatts på liknande sätt och gav samma signalement för mannen.
– Då kvinnor i prostitution är särskilt utsatta brottsoffer, och att vi möjligtvis hade en serieförbrytare som riktat in sig mot kvinnor i prostitution, så kände vi att det var mycket angeläget att bryta hans brottsbana, säger Linda Törngren, chef för människohandelssektionen hos Polisen i region Stockholm.

Åklagaren har överklagat snippa-domen. Eva Lotta Swahn, åklagare i den omtalade snippa-domen, säger till SVT Nyheter att hon har lämnat in en begäran om överklagande till Högsta domstolen.
Brottsrubriceringen våldtäkt var den enda som lyftes i hovrättsdomen och lagrådet Åke Thimfors säger att de därför inte kunnat döma för något annat brott.
Men Eva Lotta Swahn menar att hovrätten pressade henne att ta bort brottsrubriceringen ”sexuellt ofredande”.
– Hovrätten anmärkte och sa att det yrkandet var ”magstarkt”. Jag fick då känslan att hovrätten inte tyckte att det skulle vara med, och tog bort det, säger hon till SVT.

Poliser jagade rånare med helikopter – tre gripna. Polisen fick in ett larm om ett rån i en bostad i Bålsta utanför Uppsala. Fyra män ska under knivhot ha rånat en person och kommit över en väska.
20 minuter senare kom nästa larm från Bålsta. En man hade under knivhot då blivit rånad på sin bil.
Polisen skickade snabbt en patrull som upptäckte det stulna fordonet.
Efterföljandet gick mot Sigtuna och en polishelikopter deltog i sökandet.
I närheten av Håbo-Tibble kyrkby tappade föraren kontrollen över bilen och körde ut på en åker.
De fyra männen övergav då fordonet och fortsatte att fly till fots. Kort därefter greps den misstänka föraren på ett fält. Efter det första gripandet fick besättningen i helikoptern syn på en man på ett annat fält. De landar och griper mannen.
Därefter hittar en polispatrull med hund en tredje man. Han grips ute på ett fält, i närheten av ett buskage och några träd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.