Nyhetssammandrag fredag 3 mars 2023

Publicerad 2023-03-03

Man gripen för våldtäkt, man som knivhögg polis häktad, gårdar slutar producera eko till följd av höga matpriser, ska bli lättare att vräka familjer där barnen begår brott, 57 döda i den grekiska tågkraschen, nämndemän lämnar hovrätten efter snippafallet och leveransen av stridsvagnar till Ukraina går trögt.

Man gripen för våldtäkt. Polisen i Stockholm grep igår en man i 20-årsåldern misstänkt för att våldtagit en kvinna på en färja.
Det var vaktpersonal som grep mannen ombord och tillkallade polis.
Vittnen har hörts om händelsen och kvinnan fördes till sjukhus för undersökning.
Brottsplatsen på båten har hållits avspärrad, och undersöks av Polisens tekniker.

Man som knivhögg polis häktas. Mannen i 60-årsåldern som knivhögg en polis i Norrköping i måndags har häktats misstänkt för mordförsök, rapporterar SVT Nyheter Öst.
Mannen ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Attacken skedde när polisen skulle hem från jobbet. Han skadades allvarligt men läget ska nu vara stabilt.
Skott avlossades mot gärningsmannen i nödvärn och han träffades i benet.

Gårdar slutar producera eko till följd av höga matpriser. I Sverige väljer allt fler kunder bort eko, visar siffror från Svensk dagligvaruhandel rapporterar DN.
I fjol minskade andelen ekologisk försäljning med 6,3 procent och som väntas minska ytterligare när matpriserna ökar.
Det ekologiska lantbruket drabbas hårt. Enligt regeringsmålet ska 30 procent av svensk jordbruksmark vara ekologisk år 2030 – men målet ligger allt längre bort. 2021 var 20,2 procent av den totala jordbruksmarken ekologisk eller under omställning.
Anna Danielsson, driftchef på lantbruket Högestad & Christinehof på Österlen, berättar att de nu tvingas ställa om.
– Vi räknade på det och gjorde en noggrann kalkyl. Det olönsamma i den ekologiska produktionen låg framför allt i växtodlingen. Det var en betydande summa, säger hon till DN.

Tidöpartierna: Ska bli lättare att vräka familjer där barnen begår brott. Regeringen och Sverigedemokraterna vill ge hyresvärdar rätt att vräka familjer där det är barnen som begår brott, som ett sätt att minska brottsligheten.
För att kunna skärpa föräldraansvaret har partierna idag beslutat om ett tilläggsdirektiv till utredningen som tittar på detta, skriver de på Aftonbladet debatt.
”Det kan exempelvis handla om tonårsbarn som hanterar narkotika eller vapen. Vi tycker att det är rimligt att kräva att en förälder som känner till att barnet är inblandad i sådan brottslighet agerar för att stoppa det”, skriver de i debattartikeln.

57 personer har nu bekräftats döda efter den stora tågkraschen i Grekland i tisdags, rapporterar BBC.
Räddningsarbetare söker fortfarande igenom utbrända vagnar efter offer.
Samtidigt växer ilskan mot landets regering, som anklagas för att inte ha underhållit järnvägsnätet.
Protester har hållits i flera städer. Under torsdagen gick järnvägsarbetare ut i strejk.
En 59-årig stins har gripits misstänkt för dråp med likgiltighetsuppsåt.
– Han är bokstavligen förkrossad. Från dag ett har han tagit på sig det det ansvar som står i proportion till honom, säger mannens advokat.

Nämndemän lämnar hovrätten efter snippafallet. Två nämndemän lämnar hovrätten efter snippafallet, rapporterar P4 Göteborg.
Mattias Johnsson (S), distriktsordförande i Göteborg bekräftar att nämndemännen har sagt upp sig från sina tjänster på hovrätten i västra Sverige.
Det var den 24 februari som Aftonbladet avslöjade att hovrätten friat en 50-årig man från våldtäkt efter att nämndemännen ifrågasatte innebörden av ordet snippa.
Domen har sedan dess mött massiv kritik och åklagaren i fallet har begärt att det ska överklagas till Högsta domstolen.

Trög leverans av stridsvagnar till Ukraina. Västländernas leverans av stridsvagnar till Ukraina går trögt, skriver New York Times.
Många europeiska länder har utlovat tyska stridsvagnar av typen Leopard 2, men har stött på patrull.
En del länder har upptäckt att stridsvagnarna inte fungerar eller måste repareras, medan andra regeringar strider inbördes om leveranserna.
Ukraina har begärt att få 300 stridsvagnar, men Tyskland och andra länder har problem att ens kunna leverera två bataljoner stridsvagnar, det vill säga 64 stycken.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.