Nyhetssammandrag lördag 4 mars 2023

Publicerad 2023-03-04

Den tidigare fredspristagaren Ales Bjaljatski döms till 10 års fängelse i Belarus, åtta personer åtalas för grovt narkotikabrott, allt fler avrättas i Iran, kanadensisk läkemedelsföretag har fått licens att producera och sälja kokain, Tennessee på väg att förbjuda dragshows och UD avråder resor till Gaza.

Den tidigare fredspristagaren Ales Bjaljatski döms till 10 års fängelse i Belarus, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska medier.
Bjaljatski, som grundat medborgarrättsorganisationen Vjasna, tilldelades Nobels fredspris 2022.
Han greps under de regimkritiska demonstrationerna i Belarus 2020.

Åtta personer åtalas för att på olika sätt vara inblandade i narkotika- och vapenhantering i Västra Götaland. Brotten ska ha begåtts i bland annat Skövde, Skara, Töreboda och Mariestads kommun.
Bland annat har Polisen kunnat göra ett tillslag på narkotika vid två olika platser samt beslagtagit två helautomatiska kulsprutepistoler med tillhörande ammunition.
– Utöver de åtta som jag nu väcker åtal mot omfattar utredningen flera misstänkta personer som på olika sätt är involverade i narkotikahanteringen. Där är förundersökningen i sitt slutskede men den pågår fortfarande, säger Jenny Karlsson, vice chefsåklagare, i ett pressmeddelande.
Enligt myndigheten har det även kommit fram bevisning som visar att mycket stora mängder narkotika hämtats, transporterats och överlåtits till andra delar av Sverige.

Minst 94 personer har avrättats av myndigheterna i Iran i januari och februari, enligt en sammanställning av människorättsorganisationerna Amnesty International och Abdorrahman Boroumand Center.
Det är en betydande ökning jämfört med samma tid förra året, skriver Amnesty International i ett pressmeddelande.
Flera av dödsdomarna kan kopplas till de omfattande demonstrationerna i landet som inleddes i september förra året.
Andra har avrättats på grund av misstankar om sexuellt våld eller narkotikaförsäljning.
Enligt organisationerna har ett antal av de avrättade utsatts för tortyr och tvingats att erkänna anklagelserna.
Statliga iranska uppgifter om antalet avrättningar har inte offentliggjorts för i år och inte heller för fjolåret.

Ett kanadensisk läkemedelsföretag har fått licens att producera och sälja kokain, i ett försök att få narkotikabrukare att undvika mer opålitliga gatudroger.
I januari beviljades ett undantag från brottsbalken i provinsen British Columbia för att avkriminalisera innehav av små mängder narkotika under tre år.
Förhoppningen är att det ska minska de rekordmånga dödsfall i narkotikaförgiftning som drabbat provinsen, med över 10 000 dödsfall sedan 2016.

Lagstiftare i den amerikanska delstaten Tennessee har antagit en lag som förbjuder dragshows på offentliga platser, eller där barn kan se dem. Det rapporterar bland annat CNN.
För att lagen ska gå igenom måste den också undertecknas av guvernören Bill Lee – något han nu lovat att göra. Lagen kommer sedan att träda i kraft den 1 juli.
Liknande förslag är på gång i minst ett dussin andra republikanskt styrda delstater i USA.
Kritiker fördömer lagen och menar att den strider mot USA:s grundlag. De menar att den kommer att leda till mer våld och trakasserier mot transpersoner.

UD avråder resor till Gaza. Utrikesdepartementet, UD, ändrar sin avrådan för resor till Gaza på grund av ändrat säkerhetsläge. Avrådan gäller tills vidare.
”Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Gaza. Vidare avråder utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Nablus och Jenin på Västbanken”, skriver UD i ett pressmeddelande.
Turist- och besöksresor räknas till icke nödvändiga resor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.