Nyhetssammandrag tisdag 7 mars 2023

Publicerad 2023-03-07

Ovanligt många kvinnor miste livet på jobbet förra året, kriminella nätverk tjänar stora pengar på hundsmuggling, 1177:s råd kan ha kostat kvinna livet, frallatjuv sprutade mjukost på butikspersonal och fyra amerikaner kidnappade i Mexico.

Ovanligt många kvinnor miste livet på jobbet förra året. Statistik från Arbetsmiljöverket visar att totalt 41 personer omkom på jobbet under 2021, varav nio var kvinnor.
Så hög har andelen aldrig varit, med undantag för året 1994 när fartyget Estonia förliste och många kvinnor på tjänsteresa dog.
Fyra av fjolårets nio fall var mord: två gymnasielärare i Malmö knivmördades av en elev, en boendestödjare på ett LSS-hem i Enköping mördades samt psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren som mördades under Almedalsveckan i Visby.
Historiskt är den vanligaste typen av dödsfall på jobbet förlorad kontroll över fordon, maskin, verktyg eller föremål.

Kriminella nätverk tjänar stora pengar på hundsmuggling. Den illegala införseln av hundar till Sverige ligger på rekordnivåer. Det krävs fler åtgärder för att stoppa utvecklingen, skriver Svenska kennelklubben på Expressens debattsida.
”Det här är en katastrof som pågår i det tysta”, skriver klubbens företrädare.
Bland annat bör veterinärer ges utökad befogenhet att anmäla misstänkt smuggling och Tullverket måste få behålla sina befogenheter att söka efter sällskapsdjur, enligt debattörerna.

1177:s råd kan ha kostat kvinna livet. Västra Götalandsregionen har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter det att en kvinna avlidit i hjärtinfarkt, skriver Borås Tidning.
Kvinnans make vaknade under natten av att hon hyperventilerade. Hon hade bröstsmärtor och mådde illa.
När paret kontaktade rådgivningen på 1177 bedömde sjuksköterskan att de kunde vänta med att åka till akuten för att se om bröstsmärtan skulle avta. När mannen tittade till hustrun en stund senare hade hon somnat in.
Regionhälsans internutredning visar att 1177:s bedömning kan ha kostat kvinnan livet. Informationen var ”både tillräcklig och alarmerande för att en annan bedömning skulle kunna ha gjorts”, skriver utredaren.
Enligt chefsläkare Per Gyllén ska bland annat bedömningsmanualer och anvisningar för samtalsmetodik ses över.
– Vår uppgift är att lära av detta för en sådan tragisk händelse ska inte upprepas, säger han till BT.

Frallatjuv sprutade mjukost på butikspersonal. En man i 50-årsåldern stal frallor i en matbutik i Visby.
När personal försökte hejda mannen blev han hotfull och sprutade en mindre mängd mjukost på en butiksanställd och lämnade sedan platsen, skriver Polisen på sin hemsida.
Mannen är känd av både butik och polis sedan tidigare och polisen upprättar en anmälan om ringa stöld.

Fyra amerikaner kidnappade i Mexiko. FBI vädjar till allmänheten om hjälp att fria och återfinna fyra kidnappade amerikanska medborgare som troligen befinner sig Mexiko, uppger USA:s ambassad i Mexiko på sin hemsida.
Personerna har varit försvunna sedan den 3 mars efter att de korsat gränsen till staden Matamoros.
Personerna ska ha färdats i en vit minibuss och blivit attackerade att beväpnade män. De misstänkta gärningsmännen ska sedan ha tvingat amerikanerna in i en bil och kört från platsen.
FBI erbjuder 50 000 dollar till den eller de personer som kommer med tips som bidrar till att de fyra amerikanerna och gärningsmännen hittas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.