Nyhetssammandrag fredag 10 mars 2023

Publicerad 2023-03-10

Polishund hjälte i Övertorneå, frisk kvinna fick sitt bröst bortopererat av misstag, låtsaspolis döms till fängelse, bidragsbrotten ökar, travkusk döms för djurplågeri och våldtäktsmän i Spanien går fria efter ny lagändring.

Polishund hjälte i Övertorneå. Ärendet om en försvunnen man i 65-års åldern kom in till Polisens ledningscentral vid 21-tiden på onsdagskvällen.
Då hade den senaste iakttagelsen av honom gjorts ett par timmar innan och det var kallt i Övertorneå, närmare 30 minusgrader.
Polisens vakthavande befäl, David Levy, tog ett snabbt beslut och inledde en räddningsinsats enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor.
Flera patruller, både i bil och på skoter, hundförare och fjällräddare deltog i söket. Även polisflygets helikopter larmades ut.
– Mannen hittades vid 23-tiden av polisiär hundförare. Han fördes med ambulans till hälsocentral för kontroll, skriver Polisen på sin hemsida.

Frisk kvinna fick sitt bröst bortopererat av misstag på Gävle sjukhus. Nu görs en lex Maria-anmälan om händelsen.
”Vi beklagar det inträffade, framförallt att en frisk patient har drabbats av en onödig operation”, säger chefsläkare Björn Relefors i en kommentar på Region Gävleborgs webbplats.
Dessutom fick en annan patient sin bröstoperation försenad. Misstaget beror på att vävnadsprover från två patienter från Hälsingland förväxlades.
Kvinnorna hade båda besökt mammografin i Gävle samma förmiddag. Händelsen har utretts, men det går inte att säga var proverna förväxlades.
”Vi har dock identifierat riskområden, där åtgärder redan har genomförts för att detta inte ska kunna hända igen”, säger Björn Relefors.
Region Gävleborg gör nu en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Låtsaspolis döms till fängelse. En man som utgett sig för att vara polis och lurat äldre på pengar döms till två och ett halvt års fängelse, uppger Polisen.
Mannen, som är i 30-årsåldern, ringde upp äldre personer i Stockholmsområdet och sade sig vara polis. Han hävdade att någon försökt göra inköp med hjälp av de äldres personuppgifter och besökte sedan deras hem.
Där lämnade, vid fem tillfällen, målsägarna ifrån sig bankkort och kod. Bedragaren tog sedan ut pengar i bankomater.

Bidragsbrotten ökar. Under 2022 rapporterade de sex största bidragsmyndigheterna 11 300 misstänkta bidragsbrott, 15 procent fler än året innan, och stoppade felaktiga utbetalningar på 1,8 miljarder kronor, rapporterar Sydsvenskan.
Allra flest välfärdsbrott upptäcks av Försäkringskassan – där ökade antalet polisanmälningar med 38 procent. Men även Arbetsförmedlingen, CSN och Pensionsmyndigheten anmäler allt fler.
2019 inledde Försäkringskassan ett samarbete med 21 andra statliga myndigheter för att upptäcka fler välfärdsbrott. De tipsar varandra om individer som bör granskas, och tar även emot tips från socialtjänsten och a-kassor.

Travkusk döms för djurplågeri. En travkusk som åtalats för djurplågeri efter ett lopp i Vaggeryd sommaren 2021 döms i Jönköpings tingsrätt, rapporterar SVT.
Det var efter loppet som en banveterinär hittade svullnader och ränder på hästen. Tingsrätten stödjer sig bland annat på en uppspelad videosekvens från loppet, som visar att kusken utdelat flera snärtande rörelser med sitt spö. Själv förnekar han brott.
Travkusken döms nu för djurplågeri och ska betala 40 dagsböter på totalt 9 200 kronor.

Våldtäktsmän i Spanien går fria efter ny lagändring. Kvinnoaktivister i Spanien kräver att landets nya samtyckeslag ändras.
När lagen infördes i höstas var syftet med den nya lagen att fler sexualbrottslingar skulle fällas för våldtäkt och inte det mildare brottet sexuellt övergrepp, som ger kortare straff.
Men sedan skillnaden mellan sexuellt övergrepp och våldtäkt togs bort har dömda kunnat åberopa lagen retroaktivt och därmed få kortare straff, skriver SvD.
Sedan i oktober har 721 våldtäktsdömda fått sina straff kortade och 74 frisläppts.
– Det är en dålig lag med katastrofala följder och vi kräver nu att jämställdhetsministern avgår, säger kvinnorättsaktivisten Angeles Alvarez till Ekot.
Lagen infördes efter en uppmärksammad gruppvåldtäkt där förövarna gick fria.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.