Nyhetssammandrag måndag den 13 mars 2023

Publicerad 2023-03-13

Svensk-iraniers dödsdom står fast, professionell hockeyspelare misstänks för mord, rappartist dog på scen under uppträdande och NCT varnar för att 3D-printade vapen kan användas vid terrordåd.

Dödsdomen mot den svenskiranske Habib Chaab har nu fastställts av Irans högsta domstol.
Anklagelserna gör gällande att han varit ledare för den av Iran terrorstämplade separatistgruppen ASLA.
Ett av brotten som domstolen håller honom ansvarig för är ett bombdåd 2018 i provinsen Khuzestan, detta trots att terrororganisationen IS har hävdat att de är ansvariga.
Dödsstraffet kommer inte som en nyhet, det var väntat. Svenska regeringen och Amnesty har haft och fortsätter ha kontakt med Iran om Habib Chaab.
– Nu kommer vi att fortsätta vårt arbete för honom på samma sätt som vi gör för andra personer som är dömda till döden, säger Maja Åberg, som är sakkunnig på Amnesty, till Dagens Nyheter.

 Ryssen Artyom Ivanyuzhenkov, proffsspelare för laget Sotji i Kontinental Hockey League (KHL), anklagas för att ha mördat en 23-årig man under en fest, rapporterar ryska tidningen Championat.
Det var under ett födelsedagsfirande som KHL-proffset ska ha huggit ihjäl offret. Enligt uppgift fanns flera vittnen till händelsen.
Något motiv har inte framkommit. Ivanyuzhenkov har tidigare varit i blåsväder för våldsdåd, 2020 körde han ihjäl en cyklist i Moskva.

 Den 28-årige sydafrikanske rapparen Costa Titch, som egentligen heter Constantinos Tsobanoglou, föll ihop under en konsert i Johannesberg i Sydafrika och dog strax därefter.
Kollapsen filmades av fans och spreds snabbt i sociala medier. Han har tidigare bland annat haft samarbeten med stora artister som amerikanen Akon.
”Det är med djup sorg som vi berättar om hans bortgång. Vi är tacksamma för räddningspersonal och alla som närvarande under hans sista timmar. Costa var en stor röst inom Sydafrikas amapiano-scen – en begåvad rappare, dansare, sångare, låtskrivare, och samarbetspartner och vän till festivalen”, skriver artistens familj på Instagram.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), går ut och varnar för att vapen som tillverkats med hjälp av en 3D-printer kan komma att användas av terrorister vid dåd i Sverige.
Enligt chefen för NCT, Ahn-Za Hagström, så har denna typ av vapen förekommit i terrordåd i andra länder.
– Det här är något vi funderat över ett tag givet att det finns ett starkt vapenintresse i många av de våldsbejakande extremistmiljöerna. Tekniken går också framåt vilket gör det lättare att printa mer potenta vapen än tidigare, säger Ahn-Za Hagström till Ekot.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.