Nyhetssammandrag tisdag den 14 mars 2023

Publicerad 2023-03-14

Larmchef inom Kriminalvården sov i tjänst, flera greps för alkoholförsäljning till minderåriga, Polisen i Värmland varnar ungdomar för att blanda alkohol med olika mediciner och Sveriges äldsta livstidsfånge har fått sitt straff tidsbestämt.

Under förra sommaren upptäcktes en larmchef inom Kriminalvården sovandes på en soffa i häktet medan han var i tjänst. En larmchef är den som snabbt ska ta sig till platsen för en incident när ett överfallslarm aktiveras.
Han måste ta kontroll över situationen och fatta snabba beslut. Kriminalvårdaren anmäldes till personalansvarsnämnden och fick där tio dagars löneavdrag eftersom hans agerande bedöms ha utgjort en säkerhetsrisk och därmed har han brutit mot sina skyldigheter i anställningen.

Stockholmspolisen hade uppmärksammat att flera unga personer gjorde besök i porten till ett visst bostadshus. Det beslutades om husrannsakan och där fann man över hundra liter sprit, narkotika, märkeskläder och kontanter. Flera personer i lägenheten greps, bland annat som misstänkta för att ha sålt alkohol till ungdomar.
– Vi känner till att ungdomar ofta erbjuds köpa både narkotika och alkohol via olika sociala medier. Försäljningen är troligtvis omfattande via olika appar, sa Ola Åkesson, kommunpolis i ett pressmeddelande.

 Tre ungdomar har på kort tid dött under mystiska omständigheter, enligt Polisen har de avlidit på grund av att de tagit någon blandning av narkotika och mediciner.
Vad som orsakat dödsfallen har ännu inte fastställts. Polisen går nu ut med en varning att blanda alkohol med till exempel Tramadol.
– Det är möjligt att unga på något sätt tror att preparat som är eller förefaller vara fabriksproducerade är okej och inte så farliga, och därför underskattar riskerna. Att peta i sig ett narkotikaklassat läkemedel, i synnerhet efter att ha druckit alkohol med den omdömesförsämring det innebär, är fullständigt livsfarligt, säger tillförordnad polischef Morgan Olsson på Polisens hemsida.

 94-årige Helmer Ljus, Sveriges äldsta livstidsfånge, har nu fått sitt straff tidsbestämt. Detta är andra gången han avtjänar ett straff för mord. Första gången dömdes han till 11 års fängelse. Efter frigivningen begick Helmer Ljus ett nytt mord, 1999 högg han ihjäl sin funktionshindrade granne, varpå straffet alltså blev livstids fängelse. Han fick tidsbestämt till 39 år och enligt tvåtredjedelsregeln så kan han bli fri om cirka två år.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.