Nyhetssammandrag torsdag 23 mars 2023

Publicerad 2023-03-23

JO-kritik mot Polisen som ingrep mot journalister, snorkelmask återkallas på grund av drunkningsrisk, dejtingapp för hundar, en 30-årig man begärs häktad misstänkt för terrorbrott i Finland, influencern Andrew Tate kvar i häktet och bedrägeriförsök mot äldre i Östergötland och Sörmland

JO-kritik mot Polisen som ingrep mot journalister. Justietieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant riktar nu kritik mot Polismyndigheten efter att de, utan stöd i lag, ingripit mot två SVT-journalister, rapporterar Dagens Juridik.
Journalisterna filmade vid ett polishus, som en del av ett journalistiskt arbete – och ingripandet medförde att deras rätt att anskaffa uppgifter till ett tv-inslag kränktes.
– Poliser måste alltid ha klart för sig vilka rättsliga förutsättningar som gäller. Det är särskilt viktigt när ingripanden riskerar att hamna i konflikt med principer på yttrandefrihetens område, säger Per Lennerbrant.
I anmälan till JO förde SVT Nyheter i Stockholm fram klagomål på Polismyndigheten för att sju beväpnade poliser hade ingripit mot två journalister.
Under ingripandet ska poliserna hindrat en av journalisterna från att filma och höll kvar honom på platsen. Hans kamera togs i beslag och innehållet granskades. Polismyndigheten har uppgett att syftet var att utreda om brott begåtts mot avbildningsförbudet i skyddslagen eftersom polishuset är ett skyddsobjekt.
JO har under sin utredning haft tillgång till övervakningsfilmer från händelsen där det framgår att journalisten som filmade visade legitimation och att ett par poliser gick bort till en bil med SVT-logotyp där den andra journalisten satt.
– Jag kan av filmerna och vad som i övrigt framkommit inte dra någon annan slutsats än att det redan efter en kort stund måste ha stått klart att det var journalister från SVT som filmade inför ett tv-inslag. Polisen skulle då omedelbart ha avbrutit ingripandet och lämnat tillbaka kameran. Jag ser allvarligt på det inträffade säger Per Lennerbrant.

 Snorkelmask återkallas pga drunkningsrisk. Snorkelmasker för både vuxna och barn återkallas eftersom de inte undersökts ordentligt.
Konsumentverket uppmanar konsumenter att omedelbart sluta använda produkten och återförsäljaren erbjuder pengarna tillbaka.
Det är X-Trail Full Face Snorkel och X-Trail Full Face Snorkel JR som sålts via sportshopen.se som inte har genomgått de tester som krävs för att få en CE-märkning, det vill säga om den kan ventilera ut koldioxid på ett ordentligt sätt.
”Bristande ventilation hos en snorkelmask kan medföra symptom som yrsel och medvetslöshet med kvävning eller drunkningsrisk som följd. Vi har därför valt att göra en frivillig återkallelse, då vi anser att produkten kan utgöra en risk för våra kunder.”, skriver företaget på sin hemsida.
Det är den fjärde snorkelmasken på kort tid att återkallas av samma anledning.

Dejtingapp för hundar. Hundar i Ljusdal får hjälp att hitta nya lekkamrater via en ny dejtingapp. Det är husse eller matte som behöver hjälpa till med det digitala, men i slutändan är det hundarna som ska klicka med varandra, skriver SVT Gävleborg.
När Jolf, en gatuhund från Etiopien, kom till Sverige var han ganska blyg. Hans matte Nanna Helsén startade ett forum för hundägare och Jolf fick äntligen lekkamrater.
– Men jag insåg att hundar precis som människor är individer som inte passar med alla, men att hitta rätt var en enorm glädje både för honom och mig.
För drygt ett år sedan bestämde hon sig för att starta en dejtingapp för hundägare och hundarna. Hittills har runt 20 000 registrerats, och de finns ofta kvar även när en ny partner hittats.
– De flesta hundarna bor i städerna, men behovet är minst lika stort på glesbygden, säger Nanna Helsén.

En 30-årig man begärs häktad misstänkt för terrorbrott i Finland. Den finska mannen misstänks även för grovt vapenbrott och för att ha utbildat sig i syfte att begå ett terrorbrott, rapporterar HBL.
Polisen fick upp ögonen för mannen under ett spaningsarbete. Därefter har polisen gjort en husrannsakan i mannens hem och även hittat bevis som pekade mot att han begått ett grovt vapenbrott.
– Förundersökningen har precis påbörjats. Därför kan vi inte kommentera några detaljer, som vilken form av verksamhet som har skett eller vad som varit målet. Så mycket kan jag dock säga, att polisen inte känner till att det skulle riktas något akut hot mot någons hälsa eller liv, säger förundersökningsledare Sanna Springare, till tidningen.

Influencern Andrew Tate kvar i häktet. Andrew Tate förblir häktad misstänkt för människohandel och våldtäkt i en månad till, rapporterar BBC.
Häktningen förlängs även för hans bror Tristan.
Bröderna misstänks också för att ha försökt bilda en organiserad brottslig grupp.
Båda har suttit häktade i Rumänien sedan december. De nekar till brottsanklagelserna.

Juryn som utreder ex-presidenten Donald Trumps roll i ”hush money-fallet” träffades inte under gårdagen, trots att det var planen, rapporterar New York Times. Det är ännu oklart varför.
Trump riskerar att åtalas efter misstankar om att han betalat ”hyschpengar” till porrstjärnan Stormy Daniels.
I dagarna gick Trump själv ut och hävdade att han skulle gripas på tisdagen, något som inte blev av.
För att åtala presidenten måste en majoritet av de 23 ledamöter som sitter i juryn rösta för.

Under de senaste tio dagarna har minst tio anmälningar kommit gällande bedrägerier mot äldre i Östergötland och Södermanland.
I flera av fallen har de äldre fått besök av bedragare. Nu går Polisen ut med en varning till äldre och anhöriga.
– Vi måste fortsätta prata med våra äldre för att förebygga brott. Detta måste få ett slut, vi måste försöka nå så många som möjligt, säger Mikael Månsson som är förundersökningsledare bedrägeribrott på regional nivå, i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.