Nyhetssammandrag måndag 27 mars 2023

Publicerad 2023-03-27

Häkten kritiseras för att vara lyhörda, fängelse för trafikfarlig körning, oviss framtid för livräddande nässpray, polis döms för dataintrång och patient död efter att vårdcentral dröjt med att larma.

Häkten kritiseras för att vara lyhörda. Cellerna i Boråshäktet är så lyhörda att de intagna kan prata med varandra även om de är häktade med restriktioner, rapporterar P4 Sjuhärad.
Under en mordrättegång i veckan framkom att ett vittne hört den åtalade mannen erkänna mordet när de båda satt häktade samtidigt.
Kriminalvården i Borås är medveten om problemet, som återfinns på fler häkten runt om i Sverige.

Fängelse för trafikfarlig körning. En 76-årig man har dömts till två månaders fängelse för att ha kört i fel körriktning i ungefär två mil på E4:an i Ljungby kommun i december, rapporterar P4 Kronoberg.
Mannen, som kört från Grekland, var så trött att han somnade. Dessutom hade han inga vinterdäck och det var snömodd på vägen.
Enligt domen handlade det om mycket trafikfarlig körning. Att det inte har skett någon olycka har berott på medtrafikanter som lyckats avvärja kollision genom att köra i det andra körfältet.

Oviss framtid för livräddande nässpray. Socialstyrelsen håller på att färdigställa en rapport om hur nässprayen Naloxon, ett motgift mot opioidöverdoser, ska kunna användas av fler i Sverige. Den 31 mars ska rapporten överlämnas till regeringen.
Det råder ingen tvekan om att Naloxon räddar liv, men Läkemedelsverket har redan i en delrapport i Socialstyrelsen avslagit möjligheten att med nuvarande lagstiftning göra nässprayen receptfri.
I dagsläget får Naloxon bara skrivas ut till personer som själva riskerar att ta en överdos, men oftast är det snarare personer runt omkring som behöver kunna använda nässprayen.
Till exempel har det argumenterats för att vissa yrkesgrupper, som polis och väktare, ska ha tillgång till motgiftet. Men ingen lösning har nåtts – trots efterfrågan från vård och myndigheter.

Polis döms för dataintrång. En polisman har dömts av Ångermanlands tingsrätt för sju fall av dataintrång efter att han sökt i polisregistret på bilar som han varit spekulant på privat.
Mannen, som varit föremål för flera disciplinutredningar, kommer sannolikt att avskedas, rapporterar SVT Västernorrland.
Polisens personalansvarsnämnd har tidigare beslutat att han skulle skiljas från sin tjänst vid en fällande dom.
Polisen har också tidigare dömts till disciplinpåföljder. Bland annat för att han förmedlat pizza och kebab till två kvinnor som var intagna på arrestavdelningen.
För dataintrånget döms mannen till dagsböter. Tingsrätten tar i bedömningen hänsyn till att mannen kommer att få sluta sin tjänst.

Patient död efter att vårdcentral dröjt med att larma. En patient tystnade plötsligt under telefonsamtalet med en vårdcentral i Eskilstuna.
Men det dröjde över fyra timmar innan SOS Alarm kontaktades, och patienten hittades då död i sin bostad, skriver SVT.
IVO slår nu fast att vårdcentralen inte har sett till att rådgivningssamtal har skett på ett patientsäkert sätt. Enligt vårdcentralen kan en förklaring till dröjsmålet ha varit att det finns en rädsla för att orsaka falsklarm.
Nu planeras studiebesök hos SOS Alarm för att avdramatisera kontakterna och för att höra hur operatörerna där hanterar avbrutna samtal.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.