Nyhetssammandrag tisdag 28 mars 2023

Publicerad 2023-03-28

Resumé polisanmäler Bianca Ingrossos smyckesföretag, hovrätt river upp tingsrättens livstidsdom, ny satsning för att få fast ledande gängkriminella, Försvarsmakten förbjuder TikTok på jobbmobiler och läkare förlorar legitimation efter att ha dömts för rattfylla – två gånger.

Resumé polisanmäler Bianca Ingrossos smyckesföretag Ani Jewels. Anledningen är att bolaget vägrar lämna ut sin aktiebok, skriver branschtidningen Resumé.
– Jag har svårt att förstå varför man trilskas med det här, enligt svensk lag ska alla bolag vara öppna med sin aktiebok, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till tidningen.
Bianca Ingrosso och Lovisa Worge startade, tillsammans med en rad investerare, smyckesmärket i maj 2022. Bolagets exakta ägarstruktur är dock okänd. När Resumé begärde ut företagets aktiebok för att knäcka gåtan fick tidningen nobben.
”Jag förstår att du vill undersöka ägarstrukturen hos vårt företag, men på grund av våra interna policyer, sekretesskrav och skyddet av personlig information kan vi tyvärr inte dela vår aktiebok med externa parter”, skriver vd Tomaj Sangchi i ett mejl till tidningen.
Alla bolag är enligt Aktiebolagslagen skyldiga att hålla sina aktieböcker tillgängliga för de som önskar ta del av den. Företrädarna för bolaget riskerar böter eller fängelse.

Hovrätt river upp tingsrättens livstidsdom. 28-årige Zeid Awde dömdes i januari till livstids fängelse för att ha mördat sin granne och för att ha attackerat sin tidigare sambo med kniv.
Men nu frias han för mordet i hovrätten och döms i stället till sex år och fyra månaders fängelse för mordförsök, skriver Göteborg-Posten.
Våldsdåden inträffade i stadsdelen Kortedala i Göteborg i slutet av januari förra året. Kort efter misshandeln av sin ex-sambo greps Awde, och drygt tre veckor senare hittades hans granne död.
Enligt rättsläkare hade han dött samma helg som ex-partnern knivhöggs. På Awdes skor hittades dna och blodspår från grannen.
Men enligt hovrätten är det inte ställt utom rimligt tvivel att han dödade sin granne.
Man lyfter bland annat att det hittats dna från andra personer i grannens lägenhet, liksom under hans naglar.

Ny satsning för att få fast ledande gängkriminella. Polisen har inlett en ny operation för att få fast personer högre upp hierarkin i gängkriminella kretsar – de som beställer gängvåldet, rapporterar Ekot.
Det sker parallellt med den särskilda händelse, ”Frank”, som inleddes i början av året för att få bukt på våldsvågen i Stockholm.
Det handlar bland annat om ett utökat samarbete mellan polisregioner och med polis i andra länder men även om att kartlägga personers ekonomi, säger Hampus Nygårds, biträdande chef för Noa.
– Vår förhoppning är ju att det blir färre beställningar av grova våldsbrott om vi kommer åt anstiftarna.

Försvarsmakten förbjuder TikTok på jobbmobiler. Försvarsmaktens anställda förbjuds från att ha appen TikTok på sina tjänstetelefoner, rapporterar Officerstidningen.
De som redan har appen installerad måste omgående avinstallera den.
”På grund av det höga underrättelsehotet och säkerhetsrisker med applikationer som kräver tillgång till kamera, mikrofon, position och kan inhämta annan information från en mobil enhet finns det behov att reglera vilka applikationer som får användas i Försvarsmaktens mobila enheter”, står det i en bakgrund till beslutet.
En lång rad länder – däribland USA, Kanada, Danmark, Tjeckien och EU-kommissionen – har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha TikTok eftersom det finns en risk för övervakning.

Läkare förlorar legitimation efter att ha dömts för rattfylla – två gånger.
En läkare som dömts för grovt rattfylleri och avtjänat fängelsestraff blir nu av med sin legitimation efter ett beslut av Kammarrätten i Stockholm, skriver Dagens Juridik.
Kvinnan har totalt suttit fyra månader i fängelse efter att vid två tillfällen åkt dit när hon kört berusad i tätbebyggt område.
Den ena gången hade hon 3,3 promille alkohol i blodet och den andra gången 2,4 promille.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutade i december 2021 att återkalla kvinnans läkarlegitimation med rattfylleridomarna som skäl.
Kvinnan överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och anförde bland annat att hon vid tidpunkten för brotten led av utmattningsdepression.
Hon hade också haft regelbundna kontakter med vården då hon diagnostiserats med bipolär sjukdom.
Förvaltningsrätten tyckte att detta tillsammans med några andra faktorer räckte för att låta kvinnan behålla legitimationen. Kammarrätten håller däremot inte med och därmed fastställs HSAN:s beslut om återkallande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.