Nyhetssammandrag fredag 31 mars 2023

Publicerad 2023-03-31

Två barn skottskadades – hovrätten friar misstänkt, kirurg rökte heroin dagligen, Helikopterrånet blir serie på Netflix, misstänkt lägenhetsbråk visade sig vara tv-spelande ungdom och 18 döda och 56 skadade i skolskjutningar i USA i år.

Två barn skottskadades – hovrätten friar misstänkt. Två små barn skottskadades i benen när de var ute och lekte i Flemingsberg i juli 2021.
Nu går hovrätten på tingsrättens linje och friar den man som åtalats för skjutningen.
Det var en tidig sommarkväll när barnen var på väg till en lekpark med sin pappa. Vid en gångbro hamnade de mitt i ett bråk mellan olika falanger av det kriminella Flemingsbergsnätverket.
Båda barnen skottskadades men fick inte livshotande skador.
Enligt hovrätten tyder mycket på att det var den åtalade mannen som sköt men domstolen menar att det inte går att utesluta en annan gärningsman.

Kirurg rökte heroin dagligen. Mannen i 30-årsåldern rökte heroin varje dag, samtidigt som han jobbade som kirurg på Skånes universitetssjukhus.
Nu åtalas mannen och hans flickvän för grovt narkotikabrott, skriver flera medier.
Missbruket ska ha eskalerat snabbt under hösten och kollegor lade märke till att mannen började bete sig märkligt.
Han kom ofta sent och vid ett tillfälle lyckades en städerska inte väcka honom efter att han somnat efter ett nattpass. Vid ett annat tillfälle ska han ha försvunnit från en operation under 40 minuter.
Paret greps i slutet av förra året efter att en granne larmat om ett lägenhetsbråk. Enligt polisen var lägenheten en ”fullkomlig misär”, med foliepapper som använts till att röka heroin överallt.
Drygt en vecka innan polisingripandet i lägenheten hade mannen köpt 200 gram heroin av en langare i Malmö till ett värde av nästan 90 000 kronor.
Kirurgen vill i förhör inte kommentera i fall han använt narkotika på arbetsplatsen men hans flickvän säger att hon flera gånger besökt honom på jobbet och haft narkotika med sig.

Helikopterrånet blir serie på Netflix. Ronnie Sandahl och Daniél Espinosa arbetar med en tv-serie om det uppmärksammade ”Helikopterrånet” mot en G4S-depå i Västberga, skriver Dagens Nyheter.
Exakt hur mycket pengar rånarna kom över är inte känt, men det ska röra sig om nästan 40 miljoner kronor.
Tv-serien bygger på reportageboken, med samma titel, skriven av Jonas Bonnier. Handlingen beskrivs så här av Netflix:
”En tidig septembermorgon 2009 riktas alla världens blickar mot en liten Stockholmsförort.
En helikopter har landat på taket till landets säkraste värdedepå och polisen kan bara se på när rånarna försvinner med flera miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas. Helikopterrånet är en febrig och absurd berättelse om svek och upprättelse, om rädsla och faderskap. Men kanske framför allt: en storslagen och intensiv Ikaros-saga om att vinna eller förlora allt.”

Misstänkt lägenhetsbråk visade sig vara tv-spelande ungdom. En polispatrull larmades till en lägenhet i centrala Borlänge under natten till igår, då grannar oroade sig för att några bråkar i lägenheten.
Det visar sig att det är en ung person som spelat fotbollsspel med inlevelse och att grannar trott att någon var i fara.
”Polisen fann ingen anledning att visa vare sig gult eller rött kort”, skriver Polisen på sin hemsida.

18 döda och 56 skadade i skolskjutningar i USA i år. Hittills i år har 18 personer dödats och 56 skadats i skolskjutningar i USA, rapporterar NPR.
Sedan årsskiftet har 89 vapenrelaterade händelser rapporterats på amerikanska skolor, nästan en per dag.
Skolskjutningen i Nashville tidigare i veckan, där tre barn och tre vuxna sköts ihjäl, var den nittonde i år med dödlig utgång.
– Jag brukade säga att skolskjutningar är ovanliga. Men det är svårt att fortsätta säga det, även om de rent statistiskt är det. Men det börjar bli svårt att övertyga föräldrar om det, säger Jillian Peterson, docent i kriminologi.
Skolskjutningen i Nashville har på nytt blottlagt den politiska sprickan om vapenlagar i USA.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.