Nyhetssammandrag lördag 1 april 2023

Publicerad 2023-04-01

Många kriminella i Göteborg vill hoppa av, 15 års fängelse för attack med machete, ungdomar åtalas för brutalt dejtingrån, Norges största kokainbeslag och världens mest hotade kattdjur har blivit två till.

Många kriminella i Göteborg vill hoppa av. Oväntat många grovt kriminella eller hedersutsatta i Göteborg visade intresse för att hoppa av och söka skydd förra året, rapporterar DN.
Polisen hade räknat med att omkring 15 personer skulle välja att hoppa av, men det blev nästan dubbelt så många som gick in i avhopparverksamheten. De flesta söker sig till polisen av rädsla för sin egen säkerhet.
– Men kring en fjärdedel av fallen gäller rädsla för att anhöriga ska råka illa ut, säger Marie Larsson vid socialtjänsten.

 15 års fängelse för attack med machete. En 22-årig man döms till 15 års fängelse för två fall av mordförsök och två fall av grov misshandel, rapporterar Sydsvenskan.
Enligt rätten utdelade 22-åringen kraftiga hugg med en machete mot tre personer i samband med ett bråk mellan två olika släktgrupperingar i Malmö i augusti 2022.
Två av personerna träffades i bakhuvudet och en person i benet. Av rättsintygen framgår att det hade funnits en beaktansvärd risk för dödlig utgång om de inte erhållit akutmedicinsk vård.
Den tredje personen träffades i ena benet med en sårskada och underliggande fraktur som följd.
Ett av offren är en 29-årig man som har en ledande roll i Malmös kriminella nätverk. Han misstänks ha ingått i den grupp som genomförde dödsskjutningen på Emporia, tolv dagar efter storbråket.
22-åringen döms även för en grov misshandel i Växjö i maj 2022 och ska betala skadestånd på närmare 680 000 kronor.

 Ungdomar åtalas för brutalt dejtingrån. Totalt sex unga personer, mellan 15 och 20 år, åtalas för flera rån och rånförsök i Strängnäs efter en omfattande polisutredning, rapporterar P4 Sörmland.
Tre av personerna misstänks för att via en dejtingapp ha lurat ut en man i 60-årsåldern till en enslig plats. Där ska de ha hotat mannen med skjutvapen och rånat honom på 22 000 kronor. Pengarna togs ut från bankomater och överfördes via Swish. Händelsen inträffade i somras.
Dessutom åtalas tre av personerna för försök till rån av två andra män. Båda männen utsattes för våld, varav en hotades med kniv men lyckades fly i sin bil.
Bland brottsrubriceringarna finns grovt rån, rånförsök och penningtvättsbrott.

 Norges största kokainbeslag. 820 kilo kokain som gömts i fruktlådor på ett lager i centrala Oslo har beslagtagits av den norska polisen, rapporterar NRK.
Det är det största kokainbeslaget någonsin i landets historia och är dubbelt så stort som alla beslag som gjorts under de senaste fem åren.
Det var upptäckten av 1 200 kilo kokain i ett parti frukt i tyska Potsdam som fick tullen på spåret.
Efter att ha blivit tipsad av tysk polis om att en del av partiet var på väg till Norge, genomsökte den norska tullen frukt- och grönsaksdistributören Bamas lager.
Tiotals fruktlådor med kokain hittades. Fyndet beräknas vara värt 800 miljoner norska kronor på gatan. Ingen är ännu gripen.

Världens mest hotade kattdjur har blivit två till. Amurleoparden är världens mest hotade kattdjur och det finns mindre än 100 individer kvar i vilt tillstånd i Asien enligt WWF.
Men det finns även några hundra i djurparker världen över och på San Diego Zoo har det nu fötts två Amurleopardungar.
”Det gläder oss att meddela att Amurleoparden Satka nyligen födde tvillingar vilket är en sällsynthet”, rapporterar San Diego Zoo.
Det är tredje gången som det fötts Amurleopard-tvillingar på San Diego Zoo.
”Ingen kan ge Satka på pälsen när det gäller hennes moderliga plikter”, vitsar San Diego Zoo till det och drar sedan till med att ungarna är ”en fan-tass-tiskt gullig duo”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.