Nyhetssammandrag söndag 2 april 2023

Publicerad 2023-04-02

Man döms för langning till unga flickor, var fjärde svensk kommun förbjuder TikTok, Spetsnaz letade efter den som sa ”Russian warship, go fuck yourself och över hundra anlagda bränder i Spanien.

Man döms för langning till unga flickor. En man i 25-årsåldern döms till villkorlig dom och dagsböter efter att han köpt ut alkohol till två flickor, 11 och 12 år gamla.
Det var i oktober 2021 som polisen i Östersund hade en insats mot langning vid Systembolaget i centrala Östersund. Polisen observerade två flickor som tog ut pengar och gav till en äldre kille.
Killen gick in på Systembolaget och köpte två förpackningar av mindre likörflaskor, sammanlagt 40 centiliter 16-procentig alkohol.
Polisen följde sedan efter mannen som överlämnade alkoholen till flickorna.
I förhör har mannen sagt att han inte minns händelsen, eftersom han var påverkad. Flickorna har i förhör sagt att de ville testa alkohol och att de fick kontakt med mannen via Snapchat.
Mannen döms nu för olovligt anskaffande av alkohol till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Var fjärde svensk kommun förbjuder TikTok. Allt fler regioner och kommuner förbjuder appen TikTok på jobbmobilen, rapporterar TV4-nyheterna.
Försvarsmakten förbjöd sina anställda tidigare i veckan från att ha appen. Detta på grund av att det kinesiska ägarbolaget är knutet till den kinesiska staten.
TV4-nyheterna har gjort en enkät som visar att nästan en fjärdedel av alla svarande 178 kommuner och regioner i Sverige svarat att TikTok är förbjudet eller omöjligt att installera på arbetstelefoner. Omkring 37 procent utreder om appen ska förbjudas.

Spetsnaz letade den som sa ”Russian warship, go fuck yourself”. Det ryska specialförbandet Spetsnaz försökte länge ta reda på vem som uttalade de bevingade orden ”Russian warship, go fuck yourself”, på svenska ungefär ”ryska krigsskepp, dra åt helvete”, när ryssarna intog Ormön i Svarta havet.
Det säger den ukrainska soldaten Jurij Kuzminskij, som tillfångatogs av Ryssland på Ormön, i en intervju med Radio Free Europe.
Kuzminskij säger att han deltog i minst åtta förhör under en sexveckorsperiod. Han fick samma fråga varje gång.
– De letade efter honom väldigt länge. Men de hittade honom aldrig, säger han med ett leende.
Först efter att soldaterna blev frisläppta i ett fångutbyte insåg de hur virala orden blivit – närmast en slogan för Ukrainas kämpaglöd.
– När vi såg vad frasen hade åstadkommit var vi glada och chockade att vi kunde bidra med något trots situationen vi befann oss i.
Ukraina gav förra våren en medalj till soldaten Roman Hrybov som uppges ha sagt orden.

Över 100 anlagda bränder i Spanien. I norra Spanien rasade fler än 100 markbränder på fredagen, uppger spanska myndigheter. Enligt Adrián Barbón, regionpresident i Kantabrien, har de flesta bränderna anlagts av pyromaner.
– Vi står inför något vi aldrig sett. Det är en riktig terrorattack, det är samordnade aktioner, säger han.
Flera hundra personer har evakuerats från sina hem på grund av bränderna.
Spanien plågas av en långdragen torka eftersom man fått otillräckligt med regn under de senaste tre åren.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.