Nyhetssammandrag tisdag den 4 april 2023

Publicerad 2023-04-04

Misstänkt hustrumord, 16-åring som mördade sin lillebror får sänkt straff, polisen satsar extra på våld i nära relation och omkörningsförbud på E4:an under påskhelgen.

Polis kallades under måndagsmorgonen till ett pars bostad på Hisingen i Göteborg.
De som larmat hade uppgivit att de hört ett bråk. En kvinnan hittas svårt skadad och avlider sedan på sjukhus av sina skador.
“I bostaden befinner sig också hennes man, som grips misstänkt för mord. Mannen är också skadad och i behov av sjukhusvård. Händelseförloppet är oklart. Bostaden är avspärrad för teknisk undersökning. Dörrknackning pågår i området. Polis inleder en förundersökning gällande mord”, skriver polisen på sin hemsida.

Den 16-åriga flicka som mördade sin tioåriga bror, får sitt straff sänkt från ungdomsvård i två år och åtta månader till två år och sex månader.
Sänkningen motiverar hovrätten med att flickan enligt en utredning från Rättsmedicinalverket, brister i sin utveckling och att detta har haft en inverkan på hennes agerande vid brottet.
Den dömde har hela tiden hävdat att det var en olycka.

Polisen i region Mitt gör en riktad insats mellan den 6 och 10 april för att minska antalet brott som sker i nära relationer. Insatsen är döpt till Vårfrid. Eftersom våld i nära relation ökar under storhelger så riktar man nu in sig mot den kommande påskhelgen.
– Vi kommer att arbeta med ökad närvaro i bostadsområden, dörrknackning, rondering på de platser där vi vet att det finns utfärdat kontaktförbud och att dessa kontaktförbud återkommande bryts. Vi för dessutom samtal med medborgare om hur hjälp kan nås för den som är utsatt eller för de som uppmärksammar att det inte står rätt till hos grannar eller bekanta, säger Jonas Svedberg, operationsledare för Vårfrid, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Under påskhelgen kommer det vara förbud mot att köra om på E4:an mellan Gävle och Tönnebro.
Det är Trafikverket som, i samarbete med polisen, har infört förbudet. Det görs i syfte att minska trafikstörningar och olyckor.
– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år; bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Emil Samuelsson, trafikingenjör på Trafikverket, i pressmeddelandet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.