Nyhetssammandrag onsdag den 5 april 2023

Publicerad 2023-04-05

Italien vill förbjuda engelska, fem terrorbrottsmisstänkta gripna, mordförsök i Ljungby och HD fastställer första kronvittnesdomen.

Det italienska högerpartiet Fratelli d’Italia (Italiens bröder), vill förbjuda engelska ord i all offentlig kommunikation. Partiet är emot den ”anglomani” som man menar genomsyrar italienskan.
Lagförslaget innebär att användningen av engelska ord inom offentlig kommunikation, till exempel av politiker, kan medföra böter på upp till 100 000 euro (cirka en miljon kronor).
Kritiken mot förslaget har varit omfattande och få tror att det kommer bli verklighet.

Nationella insatsstyrkan slog till mot flera personer i Eskilstuna, Strängnäs och Linköping. Fem personer greps och är samtliga misstänkta för stämpling till terrorbrott.
De gripna uppges ha koppling till terroristorganisationen IS.
– Det aktuella ärendet är ett av flera som Säkerhetspolisen arbetat med efter protesterna som riktades mot Sverige i samband med den uppmärksammade koranbränningen i januari och där internationella uppmaningar om attentat förekommer, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism hos Säkerhetspolisen, i pressmeddelandet.

En 35-årig man kom in till lasarettet i Ljungby i Småland, med vad personal bedömde vara skador som uppstått efter våld av annan person.
”Polis skickas till lasarettet samt till Rönnäsvägen, som är den förmodade brottsplatsen”, skriver polisen på sin hemsida.
En förundersökning om försök till mord har inletts. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt.

Högsta domstolen (HD) har prövat vilken straffrabatt ett så kallat kronvittne ska få för sitt samarbete med polisen. En kvinna åtalades för grovt narkotikabrott men ville ha straffrabatt för att hon samarbetat.
Samtliga rättsinstanser ansåg att hon hade rätt till sänkt straff, men de skilde sig åt sett till hur mycket strafflindring som hon förtjänade. Tingsrätten gav ett års straffrabatt, hovrätten ökade den med sex månader.
HD gjorde samma bedömning som hovrätten, kvinnan får därför fyra års fängelse istället för fem och ett halvt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.