Nyhetssammandrag tisdag 11 april 2023

Publicerad 2023-04-11

Invånare stämmer Thailands premiärminister, fem anhållna efter skottlossning i Örebro, Dalai Lama i blåsväder – bad pojke suga på hans tunga, Ukraina vill starta en internationell koalition, 26-åring bakom världens största whiskykupp och levnadskostnaderna för en tvåbarnsfamilj i villa kan öka med nästan 60 000 kronor under 2023.

Invånare stämmer Thailands premiärminister. I flera veckor har delar av norra Thailand legat insvept i smog.
Nu stämmer 1700 personer i staden Chiang Mai landets premiärminister och två statliga myndigheter, rapporterar Bangkok Post.
De kräver att landets regering ska åtgärda problemet med föroreningarna.
Invånare menar att den svarta röken kan förkorta deras liv med fem år och ett stort antal personer har redan nu sökt sjukvård.

Fem män har anhållits efter en skottlossning i Oxhagen i Örebro i söndags, rapporterar P4 Örebro.
Samtliga är i 20-årsåldern och är skäligen misstänkta för mordförsök samt grovt vapenbrott.
Polisen larmades till Oxhagen efter att vittnen sett en eller flera gärningspersoner avlossa skott mot en grupp personer.
Inga person hittades skadad på platsen.

Dalai Lama bad pojke suga på hans tunga. Buddhisternas andlige ledare Dalai Lama, 87, ber nu om ursäkt efter att han bett en pojke ”suga på hans tunga”, rapporterar Reuters.
Händelsen ska ha fångats på film.
”Hans helighet vill be pojken och pojkens familj om ursäkt, såväl som hans många vänner över hela världen, för den skada som hans ord kan ha orsakat”, står det i ett uttalande på ledarens Twitter.
Vidare skriver de att Dalai Lama ”ofta retas med människor som han möter på ett oskyldigt och lekfullt sätt”.

Ukraina vill starta en internationell koalition. Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk säger att den ukrainska regeringen kommer bilda en internationell koalition för att få tillbaka barn som tvångsförflyttats till Ryssland, rapporterar Sky News.
Enligt Veresjtjuk ska koalitionens mål vara att ”straffa de som är skyldiga till brott mot ukrainska barn”.
Koalitionen har redan fått stöd från EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen och Polens preminärminister, Mateusz Moraweicki, enligt Veresjtjuk, rapporterar tidningen.
Enligt vice preminärministern är omkring 4 400 ukrainska föräldralösa barn kvar i Ryssland mot sin vilja.

26-åring bakom världens största whiskykupp. Casey Alexander, en 26-åring född i England, lurade 150 pensionärer att köpa lyxsprit som inte fanns för miljoner. Han riskerar nu 20-års fängelse efter att ha gripits av FBI.

Levnadskostnaderna för en tvåbarnsfamilj i villa kan öka med nästan 60 000 kronor under 2023, enligt en prognos som SBAB gjort för Sveriges Radios ”Ekot”.
Räknas även 2022 in handlar det om 113 000 kronor.
– Det är en riktigt stor utgiftssmäll på kort tid, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Ekot.
Under 2022 drog el- och drivmedelspriserna i väg. I år är det främst högre räntekostnader och matpriser som är boven i dramat.
– Det är en exempellös stor utgiftsökning som hushållen har drabbats av under både 2022 och som vi förväntar oss under 2023, säger Robert Boije till Ekot.
För en tvåbarnsfamilj i villa med bostadslån på tre miljoner och en elförbrukning på 15 000 kilowattimmar per år ökar kostnaden med 59 000 i år, rapporterar SR.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.