Nyhetssammandrag onsdag 12 april 2023

Publicerad 2023-04-12

Nu bryter rikspolischefen tystnaden, dansk skolbusschaufför hade starköl i vattenflaskan, mer fusk i snabbkassor efter höjda matpriser, Kriminalvården stoppar Tiktok, man häktad efter mord vid tunnelbanestation och inflationen är nästan hälften så stor i Norge och Danmark.

Nu bryter rikspolischefen tystnaden. Efter Mats Löfvings död har kritik riktats mot rikspolischefen Anders Thornberg.
Han har hittills inte velat uttala sig kring kritiken men säger nu att han inte ser att han skulle kunnat agera på något annat sätt än vad han gjort, i en intervju med TV4.
– Vi har agerat utifrån Polismyndigheten och tillsatt en egen utredning, så vi har agerat på det sätt som vi kunde göra, säger Thornberg i intervjun.
På frågan om varför han inte kan säga något om sitt eget agerande svarar Thornberg:
– Bland annat för att det ska tittas på i Arbetsmiljöutredningen men jag sa också att jag tror att vi har gjort det som har varit rimligt och att vi hade inte kunnat agera på ett annat sätt.
Arbetsmiljöverket ska redovisa sin utredning om arbetsmiljöförhållandena i maj.

Dansk skolbusschaufför hade starköl i vattenflaskan. Den danska skolbussen stoppades av tullen i Malmö efter att den vinglat märkligt, skriver Sydsvenskan.
Ombord fanns ett 40-tal skolelever och en grovt alkoholpåverkad chaufför.
När tullen undersökte hans vattenflaska upptäcktes att den var fylld med starköl.
– Han hade alltså tänkt att dricka under den fortsatta färden. Det är sannolikt att en allvarlig trafikolycka har kunnat avvärjas, säger Tullverkets biträdande kontrollchef Oscar Lindvall till Sydsvenskan.
Chauffören misstänks för grovt rattfylleri.

Mer fusk i snabbkassor efter höjda matpriser. Flera matbutiker i Dalarna uppger att antalet stölder i snabbkassorna ökat i samband med de höjda matpriserna och inflationen, rapporterar P4 Dalarna.
På andra håll i landet har butiker tvingat stänga snabbkassor på grund av det rådande fusket.

Kriminalvården stoppar nu användningen av Tiktok. Det framgår i handlingar från Kriminalvården, rapporterar Siren.
Beslutet visar att användning av appen förbjuds i Kriminalvårdens IT-miljö samt på tjänstetelefoner.

Man häktad efter mord vid tunnelbanestation. En man i 30-årsåldern har häktats misstänkt för dödsskjutningen vid Skärholmens tunnelbanestation i Stockholm, rapporterar TV4 Nyheter.
30-åringen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, försök till mord och grovt vapenbrott.
Ytterligare en man, som är i 20-årsåldern, är misstänkt för inblandning i mordet. Han släpptes dock kort innan häktningsförhandlingen.
Det var i onsdags som en man sköts till döds och ytterligare en skadades vid tunnelbanestationen i södra Stockholm.

Inflationen var nästan hälften så stor i Norge och Danmark i mars än vad den bedöms bli i Sverige. Och skillnaderna kommer att hålla i sig, tror ekonomer.
Inflationstakten i Danmark och Norge är 6,7 respektive 6,5 procent, enligt färska siffror. Den svenska inflationen låg på 12 procent i februari, och prognosen är att marssiffran landar på omkring 11 procent när den presenteras på fredag.
Att inflationen är så mycket lägre i såväl Danmark som Norge har flera förklaringar, enligt Carl Nilsson, ekonom på Swedbank.
– Norge har fortfarande ett elprisstöd som påverkar inflationsberäkningarna. Det drar ned inflationstakten med ungefär en procentenhet, säger han.
I Norge har man nämligen infört ett elpristak. Sedan september ersätts norska hushåll och företag för 90 procent av kostnaderna som överstiger 70 öre per kilowattimme.
Det kan jämföras med att snittpriset på el i de södra delarna av Sverige under början av mars låg på omkring 1:30 kronor per kilowattimme.
– Vid sidan om att det mekaniskt sänker inflationen så har företag fått mer stöd än vad de fått i Sverige. Det kan ha bidragit till ett mindre behov för företagen att vältra över sina kostnader på kunden, säger Nilsson.
När det gäller Danmark beror skillnaden till stor del på att landet har en fast växelkurs mot euron, medan Sverige har rörlig kurs.
– Det faktum att kronan varit så svag det senaste året gör att vi importerar mer inflation än vad Danmark gör.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.