Nyhetssammandrag torsdag 13 april 2023

Publicerad 2023-04-13

Fem miljoner hushåll får vänta ytterligare på elstödet, präst avkragas – skickade olämpliga meddelanden till konfirmander, två kvinnor till sjukhus efter misshandel, mordrättegång tas om efter jäv, två män döms för våldtäkt av 13-årig flicka, ukrainska agenter har genomfört drönarattacker i Ryssland, var tionde amerikan har ihjälskjuten familjemedlem och starka reaktioner på Bengt Westerbergs debattartikel.

Fem miljoner hushåll får vänta ytterligare på elstödet. Det säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Busch vill inte gå in på vad som orsakar förseningen.
– Prognosen ser god ut för att vi om några veckor skulle kunna återkomma med lite mer precisering i tid, jag vågar inte säga ett datum. Men ett tidsspann i alla fall, säger Busch.

Präst avkragas – skickade olämpliga meddelanden till konfirmander.
En präst inom Svenska kyrkan i Göteborg avkragas efter att ha skickat olämpliga meddelanden, rapporterar P4 Göteborg.
Den manliga prästen ska ha skickat meddelanden till två kvinnliga konfirmander för flera år sedan och då fått en prövotid på två år av domkapitlet.
Nu har det kommit fram att han skickat meddelanden till fler kvinnor inom kyrkan, vilket gör att han nu får sparken.

Två kvinnor förda till sjukhus efter misshandel. Två personer, en kvinna i 40-årsåldern och en flicka i övre tonåren, har förts till sjukhus med ambulans efter att Polisen larmats om en misshandel med någon form av tillhygge, på adress i Luleå.
Larmet inkom klockan 13.20 och Polisen har haft en stor instats på platsen.
Skadeläget för de två personerna är oklart, men strax efter klockan 17 meddelade Polisen att brottsrubriceringen ändrats till mordförsök.
– Det är ett pågående ärende, vi är på plats och söker av området, mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Elisabeth Glaas, vid Polisens ledningscentral.
Klockan 19 meddelade Polisen att en man har frihetsberövats i ärendet.

Mordrättegång tas om efter jäv. Hälsinglands tingsrätt har nu beslutat att en rättegång gällande ett mord i Söderhamn 2022 ska tas om.
Anledningen är att tre advokater som arbetat med rättegången är jäviga. Samtliga häktade kommer att vara kvar i häktet.
Det var i februari förra året som en 23-årig man sköts till döds. Nio personer åtalades, tre av dem för mordet i Söderhamn, andra för anstiftan till mordet och åter andra för grova narkotikabrott, vapenbrott och ett försök till mord.

Två män döms för våldtäkt på en 13-årig flicka, rapporterar Dagens Nyheter.
Det var i oktober förra året som flickan lockades från sitt hem i Värmland till Borås – där hon återfanns fem dagar senare.
En av männen, en 23-åring, fick kontakt med flickan via chattforumet Omegle.
Mannen är sedan tidigare dömd för flera våldtäkter mot barn. För brottet mot flickan döms han nu också till fängelse i 4 år och 9 månader.
Den andra mannen, som är 25 år, döms till fängelse i 3 år och 4 månader.

Ukrainska agenter har genomfört drönarattacker i Ryssland och Belarus. Det framkommer i dokumenten som läckt ut från Pentagon, rapporterar NBC News.
I dokumenten framkommer också att Kiev övervägt ytterligare mål utanför Ukraina.
John Bolton, som tidigare var nationell säkerhetsrådgivare under Trump-administrationen, säger att avslöjandena visar hur skadlig informationen från dokumenten kan vara.
– Att släppa den här informationen kan ha gjorts för att underminera västvärldens stöd till Ukraina, genom att visa potentiella operationer över gränserna, säger han bland annat.

Var tionde amerikan har ihjälskjuten familjemedlem. En ny studie visar att ungefär var tionde amerikan har en ihjälskjuten familjemedlem.
Var femte person har någon gång hotats med ett vapen och var sjätte person har bevittnat en skada från en skottlossning.
Studien kommer från The Kaiser Family Foundation. Hälften av de vapenrelaterade dödsfallen uppges vara självmord, enligt rapporten.

Reaktionerna har varit många efter att Bengt Westerberg i en debattartikel i Dagens Nyheter manat till fler nyanser i svensk migrationsdebatt.
– Jag tycker det var viktigt att lyfta fram att invandrare gör väldigt stor nytta på svensk arbetsmarknad, och betyder mycket för svensk välfärd, säger Bengt Westerberg.
”En välformulerad dumhet”, skriver riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M).


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.