Nyhetssammandrag söndag 16 april 2023

Publicerad 2023-04-16

Zlatanstatyns näsa till salu, man häktad efter mordet i p-huset i Malmö, lastbil hänger utanför färja, elevassistenten spelade låten ”Bögarnas fel” och sa att tjejer med choker-halsband har ”svart bälte i avsugning” och ny nättidning – Magasinet Konkret.

Zlatans näsa till salu för 1,1 miljoner. Näsan från Zlatan Ibrahimovics staty uppges vara till salu.
En anonym grupp, som kallar sig ”The Noze Club” har erbjudit politiker i flera olika länder att köpa den, rapporterar Sydsvenskan.
Priset? Cirka 1,1 miljoner kronor.
Erbjudandet har skickats ut via mejl till Janne Grönholm (MP), ordförande i kulturnämnden, med kopior till skulptören Peter Linde, Milanos borgmästare Giuseppe Sala och flera journalister.
En bild på näsan har bifogats i mejlet, som är skrivet på engelska.
Statyn avtäcktes oktober 2019 i Malmö. I november stod det klart att fotbollsspelaren blivit delägare i Malmö FF:s konkurrent Hammarby och vandaliseringen inleddes kort därefter.
Den har restaurerats men förvaras nu på en hemlig plats. Gruppen säger att de vet var den finns och de hotar med att vandalisera den var i världen den än sätts upp.

Man häktad efter mordet i p-huset. En kvinna i 35-årsåldern hittades död i ett parkeringshus i Malmö natten mot fredagen.
Enligt Aftonbladets uppgifter knivhöggs kvinnan till döds av sin make.
En 36-årig man greps och anhölls senare misstänkt för mordet. Nu erkänner mannen att han dödat kvinnan.
– Utan att ta ställning till brottsrubriceringen så erkänner min klient att han har berövat målsäganden livet. Han är obestridligt ledsen för det inträffade och befinner sig närmast i chocktillstånd, säger försvarsadvokaten Tina Hermansson.
36-åringen häktades på lördagsförmiddagen på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han är sedan tidigare ostraffad och okänd för Polisen.

Lastbil hängde utanför färja – räddningsinsats i hamn. Räddningstjänst och polis har larmats till hamnen i Trelleborg under morgonen.
En lastbilsförare på färjan hade glömt att lägga i handbromsen och fått rull på däck, så den blev hängande utanför färjan.
– En lastbil på den öppna delen av däck på ett fartyg hade börjat rulla så den hängde över relingen, klargjorde Joel Johansson, vakthavande befäl.
Halva dragbilen hängde utanför. Lastbilen är en trailer på en dragbil och ett släp.
Enligt räddningstjänsten hände missödet ute till havs.
Färjan ligger nu i hamn. Man jobbar med att hantera diesel som läckt ut från lastbilen.

Elevassistenten spelade låten ”Bögarnas fel” och sa att tjejer med choker-halsband har ”svart bälte i avsugning”.
Han hade tidigare dömts misshandel, men anställdes ändå vid den kommunala grundskolan i Malmö, skriver Sydsvenskan.
Mannen hade också ”förslag på att hjälpa någon kvinnlig kollega att bli med barn på skolans toalett”, enligt grundskoleförvaltningens utredning.
Mannen i 30-årsåldern började på skolan trots att han dömts för narkotikabrott och misshandel.
Registerutdragen som görs på skolor larmar bara om mord, dråp, grov misshandel, grovt rån, människorov, sexbrott och barnpornografibrott.
Elevassistenten blev inlasad och fick en fast tjänst på skolan, trots att han ofta kom sent och brukade sitta med mobilen på arbetstid.
Sedan slog flera kvinnliga kollegor larm om mannens beteende, rapporterar Sydsvenskan.

Magasinet Konkret. Med krönikörer som Fredrik Virtanen, Carl-Michael Edenborg, Lisa Bjurwald och Kent Wisti lanseras det nya nätmagasinet Konkret.
Tidningen ges ut av Opulens Förlag, som även publicerar kulturmagasinet Opulens.
Målet med den nya tidningen är att erbjuda ”det maktkritiska perspektiv som är den goda journalistikens kännetecken” uppger chefredaktören Stefan Bergmark i ett pressmeddelande.
Där framgår det också att Konkret ska vara partipolitisk obundet och verka i ”en frihetlig och progressiv pressetisk tradition”.
Fredrik Virtanen medverkar varje fredag med en text där han ”nagelfar de svenska kultursidorna” skriver Dagens Nyheter. Enligt Stefan Bergmark kommer det nya magasinet att väcka känslor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.